NATO ve Türkiye 35 Yıl önce. Muammer Elveren Macron’a hatırlattı

NATO ve TÜRKİYE 35 YIL ÖNCE -MACRON BİLMİYOR MU?-

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “Türkiye hem Suriye’de oldu bittiyle operasyon düzenleyip, hem de NATO müttefiklerinden dayanışma beklememeli” açıklamasını yapınca Brüksel temsilcisi olduğum yılların özel arşivimdeki NATO haberlerini taradım. Bakın, tam 35 yıl önce ABD eski Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan NATO Askeri Kanadı “Avrupa Müttefik Kuvvetler’ eski Başkomutanı Alexandr Haig Türkiye ile ilgili bana neler söylemiş.

“Türkiye hem ABD hem de NATO için stratejik açıdan çok önemli bir müttefiktir. Bizim için İncirlik üssü son derece önemlidir.

Türkiye’nin son olarak İncirlik Üssü’nü, Lübnan’a giden Amerikan askerlerinin bakım ve ikmal kolaylığı için açması Ortadoğu’daki rolünün ne kadar hassas ve önemli olduğunu göstermiştir.

Türkiye’nin bölgede istikrarını koruması NATO açısından olduğu gibi ABD ve Avrupa için de önemlidir. Ancak Türkiye’nin bölgedeki olumlu işlevini yerine getirebilmesi için müttefiklerce askeri ve ekonomik yardım yapılmasının şart olduğu hiçbir şekilde unutulmamalıdır”

NATO’nun temel görevi, tüm üyelerinin siyasi ve askeri yöntemlerle özgürlüğünü ve güvenliğini korumaktır. Toplu Savunma maddesi, Müttefiklerin birbirlerini korumasını, ittifak içinde hareket etmelerini taahhüt eder. Buna göre, bir NATO Müttefikinin saldırıya uğraması durumunda tüm NATO Müttefiklerinin saldırıya uğramış sayılacağı anlamına gelir.

Yani öyle Macron’un dediği ‘dayanışma beklememeli’ sözünü etmek NATO’nun temel göreviyle ilgili bilgi sahibi olmamak anlamına gelir.