Öğretmen Günü Kutlu olsun! 1 Fotoğraf 5 öğretmen! Meriç Köyatası ailesini yazdı

Ünlü gazeteci Meriç Köyatası gurur duyguduğu Atatürk Türkiye’sinin kurucu öğretmenleri ülan ailesinin çok özel fotoğrafını ve geçmişlerini  kendi sosyal medya hesabından paylaştı.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN…
(Öğretmenler gününü, aile büyüklerimi anarak kutluyor, başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve aydınlanma devrimlerinin daim olmasını diliyorum.)

ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYOR, AYDINLANMA DEVRİMİ ATEŞİNİN TEKRAR PARLAMASINI DİLİYORUM.

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Aydınlanma Devrimine katılan tüm öğretmenlerimize, özel olarak beni yetiştiren tüm öğretmenlerime ve daha da özel olarak da fotoğrafını paylaştığım öğretmen olan aile büyüklerime şükranlarımı sunuyorum.

mericailesi

1955 yılında çekilen bu fotoğrafta yer alanlar:
AYAKTAKİLER (Soldan sağa):

AYTEN KÖYATASI BAYRAK: Küçük halam… Edirne Kız Enstitüsü’nden emekli öğretmen… Hep ikinci plana atılmış kızlara, biçki dikiş, ev idaresi, yemek dersleri veriyor. Harika yemekler yapıyor…
Halen Edirne’de yaşıyor.
Yapı Kredi Bankası’nın Emekli Şube Müdürlerinden Ercan Bayrak ile evli…
SAİT KÖYATASI: Baba tarafından Büyükbabam. İstiklal Savaşı Gazisi… Türkiye’nin ilk öğretmenlerinden…
Edirne’de Başöğretmen. At sırtında tüm Edirne köylerini dolaşıyor.
Edirne ve köyleri, diğer illerden çok önce Latin Alfabesini öğreniyor.
Soyadı kanunu çıktığında büyükbabamın en büyük ağabeyi, aile için Demirkol soyadını alıyor.
Mustafa Kemal Atatürk Edirne’ye geldiğinde Harf Devriminin özellikle köylerde büyük başarı ile uygulandığını görünce, rahmetli Büyükbabamı çağırıp “Ben Türklerin Atası oldum, sen de burada köylerin Atası olmuşsun” diyerek Demirkol soyadını Köyatası olarak değiştiriyor. Büyükbabamın tüm ağabeyleri ve kardeşleri de Köyatası soyadını alıyor.
90 yaşında aramızdan ayrıldı. Edirne Asri Mezarlığında yatıyor.
Şöyle bir şansım oldu:
İstiklal Savaşı’nı ve Mustafa Kemal Atatürk’ü, sadece okuldaki öğretmenlerimden ve kitaplardan değil, bizzat o savaşa katılmış bir Başöğretmenden öğrendim.
RAYEGÂN KÖYATASI: Büyük halam… İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümü mezunu…
Edirne’nin efsane Coğrafya öğretmeni…
Neredeyse Edirne’de yaşayan her aileden en az iki kuşağın öğretmeni…
Halen Edirne’de yaşıyor.
En zor konuları tatlı tatlı anlatması ve öğrencilerin belleğine sokması ile ünlü.
OTURANLAR: (Soldan sağa)
VEDİA KÖYATASI: Annem… Karşıyaka Kız Muallim Mektebi Mezunu. İzmir’in köylerinde başladığı ilkokul öğretmenliğini 35 yıl sürdürdü ve Karşıyaka Cumhuriyet İlkokulu öğretmeni olarak emekli oldu.
Acısı hala taze…
Bu yılın 19 Ağustos günü 90 yaşında aramızdan ayrıldı.
Haddim değil ama annemin öğretmenliğini ileriki yıllarda değerlendirdiğimde şunları gördüm:
Normal müfredatı işlerken, Türkçe (yazım, okuma ve anlama) ile matematik (olaylara geniş bir açıdan bakma ve değerlendirme yeteneği)üzerine çok yoğunlaştı.
Özellikle yoksul ailelerin yetenekli çocuklarını okul saatleri dışında evde toplayıp ücretsiz olarak onlara kek, börek ve lor kurabiyesi de pişirerek bila bedel matematik ve Türkçe dersleri verdi.
Birçoğu İzmir’deki Amerikan Kız Koleji, Bornova Anadolu Lisesi’ni kazandı. Hali vakti yerinde olan öğrenci velilerini arayıp kolejleri kazanan yoksul öğrencileri için burs buldu.
RÜÇHAN KÖYATASI: Babam… Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu mezunu…
Kastamonu Azdavay’ın dağ köylerinde başlayan ilkokul öğretmenliğinde, daha sonra kimsesiz çocuklar üzerine uzmanlaşıyor.
O dönemin öğretmen okullarının verdiği eğitim sayesinde, tarımdan marangozluğa, elektrikten sıhhi tesisata kadar elinden her iş geliyor. Piyano, mandolin, akordeon çalıyor.
İlkokul öğretmenliğinin yanı sıra, ortaokul ve liselerde (Mithatpaşa Meslek Lisesi ve Karşıyaka Erkek Lisesi, müzik, resim gibi derslerde de öğretmenlik yapıyor.
1954 yılında Buca Kız Yetiştirme Yurdu’nun (7-18 yaş kimsesiz kızlar) kurucu müdürü oluyor.
Annem o dönem Buca Çakabey İlkokulu’nda öğretmen ama mesai saati dışında kalan zamanını babamla birlikte kız çocuklarının eğitimi için harcıyor. Babam Rüçhan Köyatası, daha sonra Karşıyaka Çocuk Bakım Yuvası’nda 0-6 yaş çocuklarının öğretmenliğini yaptı.
Emekli olduğu gün, 53 yaşında trafik kazasında aramızdan ayrıldı.
Babam, annem ve sevgili ağabeyim Ferdi Köyatası Karşıyaka Soğukkuyu Asri Mezarlığında yatıyor.
Işıklar içinde uyusunlar, mekanları cennet olsun.

AYTEN KÖYATASI BAYRAK

mericailesi