“Kiraz ağacından ne yaparsa ilkyaz / onu yapmak istiyorum senden”

“KİRAZ AĞACINDAN NE YAPARSA İLK YAZ
ONU YAPMAK İSTİYORUM SENDEN.!”

“Kiraz ağaçlarından ne yaparsa ilkyaz / onu yapmak istiyorum senden” demiş sosyalist düşüncenin en büyük şairi. Aşkı ifade edişe bak!
Yaşadığı süre içerisinde o kadar farklı kültürden ve sınıftan insanlarla ilişki kurdu ki, uluslararası şair olmaktan kurtulamadı.
Lorca’yı, Allende’yi, bir de Nâzım’ı çok sevdi. Hayatı boyunca ezilenden yana oldu, hayat ve umut düşmanlarına şiirleriyle savaş açtı. Düşünceleri ve dile getirdikleri uğruna sürgün hayatı yaşadı, vatanından uzak kaldı. Hiç pes etmedi, “Halkız biz, yeniden doğarız ölümlerde” dedi, mücadeleyi bırakmadı.
“Dünyadan sessizce çıktı yola” ve “dünya için şarkılar söyledi”. O şarkılar şimdi milyarca insanın dilinde. Pablo Neruda bir şair olarak öldü ama o günden beri “şiir” olarak yaşamaya devam ediyor dünya halklarının dilinde. Aslında tam da olmak istediği yerde…

Pasifik kıyılarında
111-yil-once-yendiunya’nin-pasifik-kiyilarinda
Asıl adı Ricardo Eliecer Neftali Reyes Basoalto olan bu büyük şair 12 Temmuz 1904’te Şili’nin Parral şehrinde doğdu. Annesi öğretmen, babası işçiydi. Annesini veremden kaybettiğinde henüz 6 haftalık bir bebekti.
acılardan daha büyük bir yer yoktur
bir tek evren var, o da kanayan bir evren

Pablo Neruda

Kaynaklar:
ListeList & Dursun Ergül ‘e teşekkürler…
#saklıSanat