Işığın ve gölgenin ustası : Rembrandt… Halit Çelikbudak yazdı..

Işığın ve gölgenin ustası : Rembrandt

Resim sanatı ile ilgilenmeseniz bile Hollandalı ressam Rembrandt’ın adını duymuşsunuzdur… Asıl adıyla Rembrandt Harmenszoon van Rijn… 15 Temmuz 1606’da doğmuş, 4 Ekim 1669’da ölmüş… Hollanda sanat tarihinin en önemli ressamlarından biridir. Hollanda’nın ticaret, bilim ve sanatta atılım yaptığı Hollanda Altın Çağı’nda yaşamış… 16. Yüzyıl’ın sonlarına doğru ihtişam ve heyecanın simgesi olan Barok Dönemi’nde ‘Işığın ve gölgelerin ressamı’ olarak anılır.Hollanda’nın en önemli müzelerinden Amsterdam’daki RijksmuseumRijks Müzesi)ölümünün 350. yılı dolayısıyla   ‘All the Rembrandts’ adıyla onun eserlerini sergiliyor…  15 Şubat’ta başlayan sergi  10 Haziran 2019’a kadar sürecek… Işığın geliş ve gölgelerinin düşme açılarını ustalıkla hesaplanmasıyla tabloları adeta canlıymış gibi olan Rembrandt’ın eserlerini toplu olarak görmek için büyük bir fırsat bu… Kaçırmayın derim…

Rembrandt’ın yaşamı acı ve ölümlerle dolu… Önceleri eserleri satılır, siparişleri yetiştiremez… Ama evlilikleri mutsuzdur… Eşleri ve çocukları art arda ölür.  Çilelidir… En son aşık olduğu kadın ile oğlu Titus’u da kaybetmesiyle sefalet günleri başlar. Zamanla o kadar fakirleşir ki, 1656’da hiçbir şeyi kalmaz. Bir gün yine kendi portresini yaparken gözü yaşlı şekilde izleyip uyumuş. Ve bu onun ebedi uykusu olmuş. Rembrandt  Amsterdam’da Rönesans Protestan kilisesi Westerkerk‘in mezarlığına gömülmüş, ama mezarının yeri bilinmiyor… Değeri ölümünden sonra anlaşılmış…

Rembrandt’ın tablolarında gölge ve ışığın yanısıra ölüm ve yaşam iç içedir. Bu karşıtlıkları onun kadar iyi resmeden başka bir ressamın olmadığı söyleniyor. Sanat tarihinde en çok  kendi portresini yapan ressam Rembrandt’tır. Belki de kendi gerçekliğini görebildiği, başkalarına da gösterebildiği bir araç olarak u portreleri…

Öte yandan Rembrandt’ın ‘Gece Bekçisi’ isimli tablosu müzede halka açık olarak restore edilecek…  Birkaç yıl sürecek restorasyon, internette canlı olarak da izlenebilecek. Rembrandt, 1642’de yaptığı bu tabloyu üç yılda tamamlamış…  3,5 metre yüksekliğinde ve 4,5 metre genişlikteki tablo Rembrandt’ın başyapıtı olarak niteleniyor… 1975’te, Hollandalı bir öğretmenin bıçakla resme saldırmasının ardından restore edilen tablonun yıprandığı belirtiliyor… Restorasyonunun Temmuz 2019’da başlaması planlanıyor.

HALİTÇELİKBUDAK