YELKENLİ TEKNESİ İLE DÜNYAYI GEZEN, DENİZ OLMAYAN YERLERE DE UÇAKLA GİDEN GEZGİN VE GIDA SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN İŞADAMI SEVGİLİ DOSTUM EKREM İNÖZÜ, URUGUAY’DA TARIMI YAZMIŞ.
Meriç Köyatası
Ünlü denizci Ekrem İnözü’nün yazısı ise şöyle:
Tarım Bakanının açıklamaları son derece moral bozucu, senelerdir aynı hatalar yapılıyor. Aynı hataları yeniden yapmaya niyetliler. tribünlere oynayacaklar.
Bu yıl ziyaret ettiğim çok yakında yine döneceğim, Uruguay’da yolum, Tarım bakanlığı müsteşarlığından emekli bir beyle kesişti..
Türkiye’de tüketilen ithal ve ihraç edilen tüm gıda maddeleri, başta et ve canlı hayvan işlerine girdim. Konuyu biliyorum. Caludio’ya “Siz bu hayvancılık işinde nasıl bu kadar başarılı olup, dünyada bir numara oldunuz?” diye sordum. Uzun uzun anlattı ama işin sırrı ekteki haritada gizli.
Amerikan üniversitelerinden parasını verip uzman getirip Uruguay topraklarının tümünü sınıflandırmışlar, bilimsel olarak hangi topraktan en iyi şekilde nasıl yararlanılır diye.
Tarafsız uzmanlara çıkartmışlar, taleple orantılamışlar.
Vergi ve teşvik sisteminde bu sınıflandırılmış topraklarda verimli tarım yapan çiftçiyi bir orandan sonra muaf tutmuşlar. toprak kalitesi kötü olan yerde başarılı olan çiftçiye daha fazla yardım etmişler.
Türkiye’de böyle bir düzenleme hele bugünkü kadrolar ve düzenle aslında çok basit olan bu sistemi uygulamak imkansız. Ekteki harita Türkiye’nin dörtte biri olan, Güney Amerika’nın İsviçre’si Uruguay’ın topraklarının sınıflandırması.
Tarım bakanlığında yabancı dil bilen eleman çok kısıtlı olduğundan, hele İspanyolca bilen eleman olmayan belki de olmadığından bunu hiçbir zaman hayat geçiremeyecekler.
Eti de, Samanı da, Soyayı da ithal edip, karnımızı doyurmaya çalışacağız bu koca ülkede.. Kader.
Enseyi karartmayın 200-300 sene sonra bu işler hallolur.
Ekrem İnözü