POLİS MUHABİRİ ÇALIŞMAK İÇİN YAŞAR.. Eray Erollu yazdı

“Medyada polis adliye muhabiri olmak” başlıklı yazım için olumlu tepkiler aldım. Öncelikle yazımda hiç bir oynama yapmayan Bekman.tv Genel Koordinatörü Şerife Bekman Bilge ile Genel Yayın Yönetmeni Cemal Bilge‘ye sonsuz teşekkür ederim.

Şunu da yazsaydın, bunu da belirtseydin diyenlerin sayısı da bir hayli yüksekti. Hepiniz iyi ki varsınız. Bu yazımda da polis muhabirliğinin okutulmayan ve anlatılmayan gerçeklerinden bahsetmeye devam ediyorum.
İnsanlar yaşamak için çalışmalı, çalışmak için yaşamamalı düşüncesindeyim. Ama polis muhabirleri ne yazık ki çalışmak için yaşamaya zorlanır. Hele gece çalışanların sosyal faaliyeti yok denecek kadar azdır. Ben de uzun yıllar gece polis muhabirliği yaptım. Herkesin evine geldiği saatte ben işe çıktım.
Saat 20.00’de polis telsizini açar bir olaydan diğerine koştururdum. Koca İstanbul kazan, ben kepçe misali. Saatler 06.30’u gösterdiğinde iş çıkmaması için dua ederdim.
Düşünün Anadolu Yakası’nda o saatlerde bir iş çıktı. Trafik akar vaziyetteyken diğer kıtaya geç. Hayatını kaybeden kişinin fotoğrafını bul.(vesikalık ya da çektirdiği bir fotoğraf) Olayın bilgilerini topla. 2-3 yakını ve komşularıyla görüş. Haberini yaz, fotoğraflarını hazırla.
Gazeteye e-mail at. Dur-kalk şeklinde seyreden trafikle boğuşup Avrupa Yakası’na geç. Oradan da evine ulaş. Saat 08.00’de bitecek mesain saatler 11.00’e geldiğinde sona erer. Bir lokma bir şeyler ye. Uykuya dal. Saat 18.00’de uyan. Kalan 2 saatte ister duş al, istersen kitap oku, istersen televizyon seyret. 2 saat bu.
Dile kolay 120 dakika! Dilediğin gibi tüket. Saat 20.00’de iş başı. Bu tempo her gün olmuyordu ama haftada 2-3 gün gerçekleşiyordu. Bu nedenle de polis muhabirine amele ifadesini kullanmıştım. Geçen seneden itibaren gece muhabirliği kalktı. Sadece 1-2 televizyon kanalının muhabirinin kaldığı kulağıma geldi.
Bunda işten ayrılan ya da atılan muhabirlerin açıp da kazandığı davalar etkili oldu. Şimdi ise sadece ajanslar var. Onların muhabirleri vardiyalı olarak 8 saat çalışıyor. Dijital fotoğraf makineleri, laptoplar icat edilmeden yani teknoloji gelişmeden önce saat 11.00’de eve gitmek de hayaldi. 
POLİS MUHABİRİ İŞ BULAMAZ
Polis muhabirinin haber kaynağı ismi üstünde polistir. Diğeri de hastanede çalışan doktor, hemşire, hasta bakıcı ve hastane imamıdır.
Onlardan aldığı istihbarat ile haberlerini yapar. İşten atılınca diğer medya şirketlerine iş başvurusunda bulunur. Oralara CV ile girmek çok düşük olasılıktır.
Genellikle o kurumda çalışan arkadaşınızın tavsiyesi ile işe başlarsınız. Oldu ki iş bulamadınız. Maaş almak için ya başka mesleğe yöneleceksiniz ya da emekli değilseniz yaşınızı bekleyeceksiniz.
Ama magazin muhabirliği yapıyorsanız bu sorun olmaz. Sanatçı, manken sizin haber kaynağınızdır. Bir de lüks mekan yöneticileri. Sürekli bu kişilerle içiçe olduğunuzdan samimiyette kendiliğinden gelişir.
Aynı anda bir kaç sanatçının basın danışmanlığını üstlenebilirsiniz ya da bu mekanlardan birinde basın danışmanlığı yapabilirsiniz. Bu çalıştığınız kurumdan aldığınız parayı birkaç katına katlamanız demektir. 
Spor muhabiri için de iş bulmak sorun değildir. Her kulübün televizyon kanalı ve dergisi var. Buralarda çalışmaya başlayabilirsiniz. Ya da yöneticilerin çoğu işadamıdır. Hepsinin birden fazla şirketi vardır. Aralarında oteli olan da hastaneler zinciri olan da vardır. Bu şirketlerde de iş kapısı sonuna kadar açıktır.
Ekonomi ise ballı börektir. Ürün tanıtımlı basın toplantıları, fabrika gezilerinin haberlerini sürekli yapmanız sizin değerinizi artırır. Düşünün yeni çıkan bir ürünün ilanı ya da reklamını gazete de ya da televizyon kanalında yayınlatmak kaç liradır?
O firma, sayenizde bedava ürününü tanıtır. Haberin ilandan daha etkili olduğunu bilmek için kahin olmaya gerek yoktur. İşsiz kalınca da onlarca basın danışmanının arasına sizi de ekler. Ya da istediğiniz yerde görevlendirir.
Politika ise zaten tahmin edebileceğiniz gibi. O partinin yüzlerce haberini yapan siz zaten işsiz kalmazsınız. Şayet atıldınız genel başkan yardımcılardan biri olmadı genel başkan devreye girer.
En kötü şık ise o partinin basın danışmanlarından biri olursunuz. Şayet istenilen haberleri yapan muhabirlerdenseniz “istifa et bizimle çalış” teklifi de alabilirsiniz.
O zaman polis muhabiri emniyet müdürlüğünde çalışamayacağına göre hastanede basın danışmanlığı yapsın diyebilirsiniz. Hastanelerin de basın danışmanlıklarını genellikle sağlık muhabirleri parsellemiştir. Sağlık muhabirinin müdür kadar forsu vardır medyada.
Müdür ya da yazı işlerinden birinin hastası varsa devreye o girer. Hastaneyi ayarlar özel odayı hizmetlerine açtırır. Hastane yönetimi de haberimizi garanti yaparlar diye ellerinden gelenin fazlasını yapar. Bu organ nakli haberi de olabilir doktor görüşü de. Genelde ortak bir haber konusu bulunur.
Yeni ülkeler görmek isteyenlere de otomotiv sektörünü öneririm. Haftada en az bir kere tam sayfa haber yaparlar. Yeni çıkan araç tanıtım haberi olmazsa olmazdır. Yok karda kaymayan lastik, yok yağmurda aracın savrulmasını engelleyen lastik gibi haberler sayfada sıkça yer bulur.
Gerek araç gerekse lastik tanıtımları yurt dışında yapılır. Ortalama 4 günlük gezide bu tanıtım haberine giden kişi çok yorulduğunu belirterek dökümanları çekmecesine koyar. Gören de araç arıza yaptı 10 kilometre itti sanacak. 
Sağlık muhabiri gibi forsları vardır. Hangi marka araç olursa olsun hatırı sayılır indirim yaptırırlar. Test sürüş araçlarının biri gider biri gelir. İşsiz kalsanız ya da meslek değiştirmek isterseniz tüm araç markalarının kapısı ardına kadar size açıktır. Basın danışmanlığı yapabilirsiniz.
Polis muhabiri olursanız bir yakınınız, komşunuz ya da arkadaşınızdan biri iş bulsana bana ya da çocuğuma dediğinde kafayı öne eğersiniz. Diğer branşlar isterse bu isteği bir telefonla kısa süre içinde yerine getirebilir. 
EVLİLİK BİLE KABUS OLUR
Gazeteci olan ve değişik departmanlarda görev yapan 4 arkadaşın aynı yıl içinde evleneceğini hayal edin. Hiç birini tanımıyorsunuz ve kan bağınız da yok. Size kimin düğününe gitmek istemezsin diye sorsam ne yanıt verirdiniz? Yanıtınız polis muhabirinin olmalıydı.
Genellikle mütevazi bir düğündür. Düğün salonunda gerçekleşir. Bir kaç polis, bir kaç da sağlıkçı iştirak eder. Gerisi eş, dost, akraba, meslektaş ve arkadaştır. Takı töreni doğal olarak diğerlerine göre çok sönük geçer. Nikahın şahidi ilçe emniyet müdürü ile çalıştığı servis müdürüdür. Balayı için tercih zorunluluktan yurtiçidir.
Magazin, spor, ekonomi, politika muhabirleri yemekli düğünü tercih eder. Mekana para ödemezler ya da masrafını karşılarlar. Düğüne basın ordusu akın eder. Gelen davetlilerin kazancı yüksek olduğu için gelin ile damat hatırı sayılır bir takı ile mutluluklarına mutluluk katar. Şu şunu, bu bunu taktı bile haber konusu olur.
Sanatçının, işadamının, futbolcunun, politikacının röportaj vermesi de haber konusudur. Düğüne gelen sanatçıların ısrar üzerine bir parça seslendirmesi de haberin televizyon kanallarında yer alacağı süreyi artırır. Gazetelerde de gireceği sütun sayısını yükseltir.
Bu düğünlerde 4 nikah şahidi olur genelde. Nikahı da belediye başkanı kıyar. 
Magazin, spor, ekonomi ve politika servislerinde bu tür düğün yapmayan tanıdıklarım da olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Ben sadece genelleme yaptım.
Yılbaşına çok kısa süre kaldı. Bir gazete binasını ziyaret edin. En az hediyenin olduğu servis polis-adliye yani istihbarat servisidir.
Diğerleri mi ofis boylardan yardım alıp hediyeleri araca sığdırmak için mücadele içine girişirler. 
Ben gazeteci olmayın demiyorum, istihbarat muhabiri olurken bir değil 1000 kere düşünün önerisinde bulunuyorum. Çünkü bu yazdıklarımı üniversitenize söyleşiye gelenler de öğretim görevlileri de söyleyemez. 
Eray Erollu

Kaynak:
http://m.bekman.tv/yazarlar/eray-erollu/polis-muhabiri-calismak-icin-yasar/112/?fbclid=IwAR27W3yBzXu9GwHdfHXKVbrpNcWWGX8MAVy8obKhZrZA4BBt2dN5iUUB57U