“Ne güzel bir ülkeymişiz biz bir zamanlar”

Harika Çocuklar
Yasası…
…………………
Ne güzel bir ülkeymişiz biz bir zamanlar…

Savaştan yeni çıkmış, yorgun, yaralı fakat bir o kadar azimli, hevesli ve girişimci.

Ne güzel liderlerimiz varmış bizim bir zamanlar…

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK gibi…

İSMET İNÖNÜ gibi..

Kadınlarımıza ne güzel haklar vermişiz bir zamanlar…

Sanata, eğitime ne çok önem verilmiş bir zamanlar…

Henüz küçük birer çocukken herkesin dikkatini çeken genç yeteneklerimiz varmış bizim Suna Kan, İdil Biret gibi.

Bu çocuklar o kadar yetenekliymiş ki 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün talimatıyla, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel (adı her geçtiğinde kendisini saygıyla andığım) tarafından tasarısı yapılan 5245 sayılı yasa 1948 yılında Harika Çocuklar Yasası adı altında çıkarılmış.

Bu yasa sayesinde, müzik alanında özel yetenekli çocuklar olan İdil Biret ve Suna Kan’ın yurtdışına devlet bursu ile gönderilip yetiştirilmeleri sağlanmıştır. Bu yasa 1956 yılında genişletilerek Güzel sanatların her alanında yetenekli olan çocukların yurtdışında burslu olarak 16 yaşına kadar eğitim alması sağlanmıştır. (6660 nolu yasa, İdil-Suna Yasası olarak da bilinir.)

Halen yürürlükte olan ancak işletilmeyen bir yasadır.

Bu yasanın çıkmasında ön ayak olan İdil Biret ve Suna Kan kimdir?

Henüz üç yaşındayken piyanoya büyük bir ilgi gösteren İdil Biret ilk derslerini Ankarada Mithat Fenmen’den aldı.1948 yılında çıkan özel kanunla sekiz yaşında Fransaya gönderildi ve büyük Fransız müzisyeni Nadia Boulanger’nin gözetiminde Paris Konservatuvarında okuyarak onbeş yaşında birincilikle mezun oldu. Daha sonra, 20. asrın en büyük piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. 5 kıtayı kapsayan pek çok konserinde hep ünlü şefler eşliğinde çalmıştır.

Suna Kan ise;

Henüz 5 yaşındayken babası Nuri Kan’dan keman eğitim alarak müzik hayatına başlayan sanatçı, 9 yaşında ilk Keman konserini verdi. Harika Çocuk Yasasından faydalanarak İdil Biret ile birlikte öğrenim için Fransa’ya gönderildi. 1952 yılında Paris Konservatuarını birincilikle bitirdi. Pek çok ödülü olan ünlü sanatçı; İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya,İsviçre, Hollanda,Belçika, Rusya,İsveç vb. pek çok ülkede konser verdi.

Hem Suna Kan hem İdil Biret’in resmi sitelerine girerseniz, aldıkları ödülleri, verdikleri konserleri, yaptıkları jüri üyeliklerini görebilirsiniz. Bu iki sanatçı ülkemizi yurtdışında başarılı bir şekilde temsil etmişler, halan de etmektedirler.

Bu yasadan faydalanan diğer sanatçılarımız ise;

Verda Erman
Gülsin Onay
Hüseyin Sermet
İsmail Aşan
Fuat Kent
Selman Ada
Ateş Pars
Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesidir. Pek çok türü vardır; resim, müzik, tiyatro vb. Temelinde insan vardır, içinde hiçbir kötülük, çıkar barındırmaz. Sadece fayda getirir. İnsanlara huzur verir, mutlu eder, insana insan olduğunu hatırlatır, başarı ve birliktelik getirir.Her insanda bulunma oranı ve şekli farklıdır ama her insanda mutlaka vardır.

Bazılarımızda ise haddinden fazladır, desteklenmesi gerekir. Ülkemizde de bu yönde çok güzel adımlar atılmış ve yetenekli çocuklar bulunarak en iyi okulların en iyi hocalarından eğitim almaları sağlanmıştır.Bu yasa hala yürürlükte fakat kullanılmıyor. İnsan düşünmeden edemiyor, yetenekli çocuklarımız mı kalmadı artık diye!

Çocuklar bir ülkenin mirasıdır, geleceğidir.
Onları nasıl yetiştirirseniz geleceğiniz o olacaktır.
Bir çocuk kurtulduğunda bir ülke kurtulur.

Kaynak
www.nimetakyuzdara.com

Sayfa&Tasarım
Dursun Ergül
18/12/2017