METROBÜS GEYİKLERİ…

METROBÜS GEYİKLERİ…
Bu fotoğrafı dün akşam saatlerinde eve giderken çektim.
Bizim Adapazarı’nda sevdiğim bir laf vardır; “ Ne kaaa ekmek, o kaaa köfte”
Yani senin yiyebileceğin köfte ekmek bu kadar, daha fazlasını isteme.
Yeni başkan zaten söyledi,” Oy yok, metro da yok”.
Metrobüsle idare edin. Metrobüs, Beylikdüzü – Zincirlikuyu arasında ring seferi yapıyor. Allahı var ilk duraklardan en geç 30 saniyede bir kalkıyor. Ama burası İstanbul’un batı yakası, son 20 yılda bu bölgeye yani Esenyurt, Beylikdüzü, Büyükçekmece ilçelerine en az 2 Adapazarı nüfusu yerleşti. Her taraf bina ve insan.
Yol desen hiç değişmedi. Sadece adı değişti, E- 5’ti D-100 oldu.
Fotoğrafta gördüğünüz gibi insanlar gayet sakin ve huzurlu görülüyor. Kimsenin şikayet ettiği yok. Tevekkül etmişler. Biliyorlar ki Metronun buralara gelmesi hayalden öteye değil.
Arasıra yankesicilik oluyor ama onu bile kendileri hallediyor. Şüphelendikleri kişilerin bile üst aramasını kendileri yapıyor. Bu sabah gelirken böyle bir olay yaşadım.
Vatandaşını birisi bir anda” Hırsız var” diye bağırdı. Metrobüs o sırada Saadet dere durağına gelmişti. Aşağıya inen iki kişiden şüphelenen vatandaş onları diğer vatandaşların yardımı ile durdurdu ve durakta hep beraber o insanların üstünü aramaya başladılar.
Bizim metrobüs devam etti. Sonucu öğrenemedim. Parayı buldularsa eminim cezayı da orada kesmişlerdir.
Yani anlayacağınız bölge halkı olarak alıştık. Yani Metrobüslere alıştık. Metro gelse bile yadırgarız herhalde. Geleceği yok ya.
Bu arada eve ulaşmak için metrobüsten sonra Mimaroba- Sinanoba minibüslerine biniyorum. Onlardaki en son yenilik ise minibüse girişteki tüm koltuklar sökülmüş. Yani insanlar ayakta daha rahat gitsinler diye!
Eskiden 30 kişi alıyorlardı, şimdi bu rakam her halde 40’a çıktı.
Kim mi önleyecek? Kimse önleyemez. Son 20 yıldır bu güzergah ta ne polis gördüm nede zabıta.
Saldım çayıra, mevlam kayıra…

Faik Kaptan