Ekim 2001’de ‘Kabil bombalanıyor’ anonsuyla Afganistan’ı ABD’nin bombaladığını ilk kez dünyaya duyuran ve CNNTürk’e Haber Koordinatörü olan arkadaşım İrfan Sapmaz’la

EKİM 2001’DE ‘KABİL BOMBALANIYOR’ ANONSUYLA AFGANISTAN’I ABD’NİN BOMBALANDIĞINI İLK KEZ DÜNYAYA DUYURDUĞU CNNTürk’e HABER KOORDINATORÜ OLAN 28 YILLIK ARKADAŞIM İRFAN SAPMAZ’LA.
Gazeteci İrfan Sapmaz İrfan Sapmaz, arkadaşlığımızın 28 yıldır sürdüğü usta bir meslektaşım…
Tam 27 yıl önce ben, Rus gizli Servisi KGB ve Kızıl Ordu’ya rağmen 70 yıllık Komünizm döneminde dünyadan hiçbir gazetecinin sokulmadığı o yıllarda NATO’nun Türkiye’deki son sınırı olan Nahçivan’a girip Röportaj yaptığım 12 Şubat 1990’dan 6 gün önce, Günaydın adına İrfan Sapmaz Milliyet’ten Rafet Ballı ve Mücahit Büber ile İran’dan kaçak girdikleri Azerbaycan’dan röportaj için Nahcivan uçağına bindikten sonra Rus gizli Servisi KGB ajanları tarafından uçaktan indirilip tutuklandılar.
Sovyetler Birliğinin dağılma süreci olan o günlerde Bakü’de Rus gizli Servisinin berbat hapishanesinde casusluk iddiasıyla sorgulandıktan tam 75 gün sonra Türkiye’nin ısrarı ile Turgut Özal ve Mihail Gorbaçov’un girişimleri sonucu serbest kalabildiler.
Farklı yıllarda Günaydın, Hürriyet, CNN Türk ve DHA’ya çalışan İrfan Sapmaz Tam 16 yıl önce 11 Eylül 2001’de New York’taki İkiz Kuleler’e El Kaide tarafından 2 uçakla gerçekleştirilen terör saldırısından sonra Afganistan’a geçti ve Amerikanın Ekim 2001 de Afganistanı bombaladığını CNNTürk’te dünyaya duyuran ilk gazeteci oldu.
O yıllarda Afganistan’daki savaş nedeniyle bankalarla para ulaştırmak mümkün olmadığı için Paris’te Afgan Muhalifler vasıtasıyla İrfan’a verilmek üzere para gönderiyordum.
Ben parayı Paris’te Afgan muhaliflere verdikten sonra uydu telefonuyla İrfan’a bağlanıp paranın cephede ona mücahitler tarafından elden verilmesini sağlıyordum.
İrfan uzuuun yıllar sonra gectigimiz Eylül ayında yeniden DHA’ya girdiğinde DHA amblemi önünde alttaki fotoğraf cektirmistik.
İrfan sonra yine çatışma bölgelerine İsraile ardından Afrin’e gitti.
Oralardan da son derece tehlikeli şartlarda özel haberler geçti ve bir süre önce de CnnTürk Haber Koordinatörü oldu.
Onu kutlamıştım ama bugün yanına CNNTürk’e gittiğimde hem eski günleri yad ettik hemde bu anın fotolarını çektirdik.

Muammer Elveren

Ekim 2001’de ‘Kabil bombalanıyor’ anonsuyla Afganistan’ı ABD’nin bombaladığını ilk kez dünyaya duyuran ve CNNTürk’e Haber Koordinatörü olan arkadaşım İrfan Sapmaz’la