Doğru yapılırsa gazetecilik hala geçerli bir meslektir. Atatürk’ün ‘Geldikleri gibi giderler’ dediği Kartal botunun kurtarılış hikayesi..

Atatürk’ün düşman donanmasını gördüğünde ‘Geldikleri gibi giderler’ dediği Kartal botunun kurtarılış hikayesi, doğru yapılırsa gazeteciliğin hala geçerli bir meslek olabileceğini gösterdi.. “Dostlar size ‘O’ istimbotun hikayesini anlatmak isterim”..

Gökhan Gültekin Karakaş

O istimbotun hikayesi

Dostlar size ‘O’ istimbotun hikayesini anlatmak isterim.
Çünkü Kartal istimbotun bulunuş, kurtuluş ve yenilenme süreci tahminimizden daha fazla etki uyandırdı. Çünkü, Kartal’ın direniş hikayesini bilmek, cumhuriyetimizin nasıl ilelebet sağlam kalacağını, 107 yaşındaki bir tanıktan dinlemek gibi gelecek sizlere.
Çünkü halen gazetecilik mesleğinin güzel şeylere sebep olduğunu göreceksiniz…
Gemi mühendisliğinin saygın ismi Tansel Timur beni 2016 Kasım’ında arayarak Atatürk ile ilgili bir teknenin bulunduğunu, deniz adamı, tarih tutkunu ve cumhuriyet savunucusu Arif Ertik ile irtibata geçmemi istedi.

Tuzla’nın Güzelyalı koyunda 25 derece sancağına yatık ve içinde 30 ton deniz suyu ile bekleyen İstimbota ilk değer veren Arif abi, bana işaret fişeğini attığında bir tarihin yok olmamasının da ilk adımı atıldı. 2 yıldır kurtarılması için nefesini tüketen her yerde dile getiren Arif abi, bir çocuk heyecanıyla çıkarttı beni istimbota.
Soru işaretleriyle dolu ama gizemli havasıyla Kartal, binlerce deniz mili yaptıktan sonra hurdaya ayrılan ama parçalanmayan gövdesi, yüzlerce fırtınaya rağmen dağılmayan köprü üstü, dimdik pruvası ile yoğun bakım hastası gibiydi. Bizi duyuyor ama konuşamıyor, güvertesinde emperyalizme meydan okuyacak bir liderin İstanbul’u seyrettiğini, bir ulusun direniş öyküsünün başlayacağını kanıtlayan GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER sözlerinin söylendiğini anlatmaya çabalıyordu.

Geleceği kumpaslarla çalınan ama vatanına küsmeyen strateji dehası ve yol göstericimiz Cem Gürdeniz amiralime konuyu anlatmam ile Kartal’a ilk kurtarma dokunuşlarını yapmış olduk. Arif abi bu kez cumhuriyet sevdalısı Levent Akson, Serkan Koç, İbrahim Benli, Cevat Atılhan, Barbaros Büyüksağnak, Cem Gürdeniz, kadim dostum Cemil Şen ve Özgür Üstüner gibi isimlerden oluşan bir ekibi çıkarttı istimbota.
Hemen çalışmalarına başlayan ekip görev dağılımını yaparken amiralimiz kişisel çabalarıyla 1911 yılında yapıldığı Hollanda’da ki tersaneden belgelerini istedi.
Fakat, Kartal’ı yapan tersane 2. Dünya Savaşı’nda Alman uçaklarınca bombalanmış yok olmuştu. Hitler’de yok olmuştu ama Kartal bizimleydi.
Yıllara, savaşlara, fırtınalara, boranlara, vazgeçmişliğe, umursamazlığa, vefasızlığa meydan okuyordu. Önümüzde duruyordu çünkü O’ da lideri Atatürk gibi kararlıydı.
1. Dünya savaşını yenik tamamlayan Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u işgal eden Fransız güçleri Enterprise adıyla getirmişti O’nu. Canla başla çalıştık.
Cumhuriyet sevdalısı, İstanbul beyefendisi Levent Akson’un kişisel çabaları, özverisi görülmeye değerdi. Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, Ali Bozoğlu, Ferhat Acuner, Adil Tuğcu, Alp Armutlu, gemi mühendisi İhsan Altun, Pror. Dr. Bingür Sönmez, usta tekne tasarımcısı Tanju Kalaycıoğlu, Edhem Dirvana, Selim Akgül gibi isimlerle güçlendik. Sustuk…
4 Haziran 2017’ye kadar sessiz ve derinden ama inanç ve coşkuyla çabaladık.
Destek bulduk ve kamuoyuna ilan ettik Atatürk’ün mirasını. Azimle, kararlılıkla ilan ettik Türk ulusuna Kartal’ı.

Beşiktaş’ta sergilenecek

Bir süre daha bekledi Kartal bizi. Defalarca gittik uzaktan ki iskelesinden seslendik O’na: “Yakında çıkartacağız seni. Yepyeni olacaksın cumhuriyetimiz gibi sonsuza kadar yaşayacaksın” diye fısıldadık pruvasından.
Ağustos 2017’de Levent kaptanın müthiş çabasıyla sudan çıkarttığımızda karşımıza 30 tonu suyun yanında bir de 20 ton taş çıktı.
Gövdesinde ağırlığı dengelemesi için eski usullere göre balans yapılmıştı.
Restorasyona 2 ay sonra başlandı. Binlerce kişi destek verdi. Pek çok kurum yardım etti.
13 Kasım 2018’e gelindiğinde yani atamızın tarihi sözün söylemesinin üzerinden tam 100 yıl geçtikten sonra da Kartal’ı güzide deniz kuvvetimize teslim ettik.
Şimdi 19 Mayıs 2019’da Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlamasının 100. yılında Beşiktaş’ta sergileneceği günü bekliyoruz.
Kartal İstimbot Platformunun tüm üyelerine sonsuz teşekkür ederim.
Onlar olmasa bugünleri göremezdik. tüm detaylar ve Kartal’ın nasıl kurtarıldığı aynı tarihte çıkacak kitabımda detaylarıyla anlatılacak.
Pruvamız neta olsun……..

Gökhan Gültekin Karakaş

Deniz Tutkusu
Ben yeniden denizlere açılmalıyım,
Denizle gök arasında yapayalnız kalmalıyım,
Yüksek bir gemi ve yol gösteren bir yıldız tek isteğim…
Dümenin gıcırtısı, rüzgarın şarkısı ve beyaz yelkenin sallanışı ile
Suları örten buğuyu ve uzaktan söken şafağı seyretmek bütün zevkim .
Evet ben yeniden denizlere açılmalıyım….
John Masefield

 

Kartal botu toplu