Rusya Kırım’ı 5 yıl önce bugün önce işgal etti sonra göstere göstere ilhak etti.. Muammer Elveren o zaman da oradaydı ve her şeye tanıklık etti. Çünkü gazeteciler tarihin tanıklarıdır..

RUSYA KIRIM’I 5 YIL ÖNCE BUGÜN İŞGAL ETMİŞTİ…
-Kırım’da 5 yıl önce olaylar başladığında gitmeye karar vermiş ancak bindiğim uçak Kırım’ın başkenti Simferopol Hava limanına yaklaştığında kuleyi ele geçiren işgalci Rus milisleri inerseniz düşürürüz tehdidiyle uçağın inmesine izin vermedikleri için geri dönmek zorunda bırakılmıştı.
Havalimanı Rus yanlısı silahlı milislerce ele geçirildiği için sadece Moskova’dan gelen uçaklara açılmış diğer bütün uçuşlara kapatılmıştı.
Gazeteci inadımı dersiniz, başka bir şey mi bilemem ama bir gün sonra ne tür tehlikenin bizi beklediğini bilmeden Kırım hava sahası üzerinden geri çevrilen seferle Türkiye’de mahsur kalan Ukraynalıları götüren ilk uçakla Kırım’a gitmiştim.
İndiğimizde Hava limanı binasına Rus Bayrağı çekilmişti.
Etrafta otomatik tüfekli siyah yün maskeli Rus askerleri nöbet tutuyordu.
Türkçe adı ‘Akmescit’ olan başkent Simferopol yolunda Rus askeri araçları barikatlar kurmuştu.
Kentin merkezinde dev Lenin heykelinin bulunduğu meydanda Rusya’ya ilhak için gösteri yapılıyordu.
Ertesi sabah ‘Kırım Özerk Cumhuriyeti’ Başbakanlık ve Meclis binalarına gittiğimde Ukrayna bayraklarının indirilip yerlerine Rus bayraklarının asıldığına şahit oldum.
Buna rağmen aleyhte hiçbir hareket olmadığı halde aksine Rus bayraklarıyla gösterilerin yapıldığını görünce içimden ‘Bu iş bitti, bu durum işgal’le kalmayacak Rusya Kırım’ı ilhak edecek’ diye geçirmiştim.
Binaların içinde Moskova’dan gönderilmiş silahlı sivil milisler, dışarıda ise Rus ordusunun askerleri nöbet tutuyor, Rusya lehinde sloganlar atılıyordu.
Moskova’da ise Devlet Başkanı Putin, “Kırım tarihi Rus toprağıdır. Ve çok milletli bir bölgedir. Burada Rusça, Ukraynaca ve Tatarca üç resmi dil olmalıdır.” diyor ve işgalin ilhaka dönüşeceğinin sinyallerini veriyordu.
Ve tabii bir ay bile dolmadan 21 Mart 2014’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya’nın Kırım’ı ilhak ederek topraklarına kattığını açıklamıştı.

Muammer Elveren

NOT:
Gazeteciler tarihin tanıklarıdır..
Olana “olmadı”;
olmayana da “oldu” diyemezler..

Orhan Can