ŞAPA OTURMAK
Şap nedir?
Şap, nışadırı andıran, bileşiminde alüminyum ve potasyum sülfat bulunan bir maddedir.
Şapı, şekerle karıştıranların bir şeyden anlamadığını çıkarabilirsiniz.
Kimi hileci yoğurt üreticileri, yoğurt katı görünsün diye şap katarlar.
Şap en fazla Kızıldeniz’de bulunur. Burası bir şap denizidir. Mercana benzer. Dallı budaklı büyüdükçe büyür; gemiler için tehlike oluşturur.
Dışarıdan bakınca derin sanılan sularda, beklenmedik biçimde gemilerin oturmasına yol açar. Bu duruma, “şapa oturmak” denir.
Dilimize deyim olarak yerleşmiştir bu söz. Durumlar iyiymiş gibi görünürken işlerin birden bozulması karşısında söylenegelir.
Türkiye’de de, Kütahya’nın Şaphane bucağında bulunur.
Bu nedenle olacak, ülkemizde siyaset ehli zaman zaman şapa oturur.
Necati Güngör
Askere gidenlerin yemeklerine şap atıldığı yönünde söylentiler olduğundan dolayı şap nedir ve şap neden kullanılır konuları herkes tarafından merak edilir. Özellikle cinsel isteği azaltma konusunda şapın hiçbir etkisinin olmadığı ayrıca bu maddenin sağlığa bir zararının olmadığını belirtmek isteriz. Şap nerelerde kullanılır diye baktığımızda bu maddenin özellikle ishal problemini ortadan kaldırmak adına üretilmiş olan ilaçlarda kullanıldığını görüyoruz. Tabi ki şapın kullanım alanları bunlarla sınırlı değildir. Özellikle çeşitli endüstriyel alanlarda bu maddeden sıklıkla yararlanıldığı biliniyor.
Şap yapısal olarak incelendiğinde ilgili maddenin bilişimin potasyum sülfat ve alüminyum olduğu görülüyor. Mikrop öldürücü etkisi olan şapın renksiz olduğu, büzücü etkisinin olduğu ve buruk bir tada sahip olduğu da bilinmektedir. İçerisinde bu bulundurduğundan dolayı ısıya karşı duyarlıdır. İçerisindeki suyun buharlaştırılarak alınması durumunda geriye posası kalır.
Şap, şap taşı şeklinde bulunmaktadır. Özellikle şap taşı adı verilen bu maddenin Kütahya ili sınırları içerisinde yoğun bir şekilde üretimi yapılmaktadır. Bu denli fazla üretilmesindeki temel neden çeşitli endüstri alanlarında şap taşının yoğun bir şekilde kullanılıyor olmasıdır. Kökeni çok eskilere dayanan şap, tıp alanında uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Dondurucu ve büzüştürücü etkiye sahip olmasından dolayı kanı durdurmak adına kullanılmaktadır. Günümüzde berberler sakal tıraşı yaparken bir kesin oluştuğunda şap taşı ile kanamayı durdurmaktadır. Eminiz bunu birçoğunuz gözlemlemiştir. Aynı şekilde tıp alanında da kanı durdurmak adına şap taşından yararlanılmaya devam etmektedir. Evinizde herhangi bir kesik oluştuğunda kanı durdurmak için bir madde arıyorsanız kesinlikle ecza dolabınıza şap taşını dahil etmelisiniz.
Şapın kullanım alanları incelendiğinde kumaş boyanmasında, dericilik alanında, kağıt üretiminde ve alçının oluşturulmasında kullanıldığı görülüyor. Şapın en önemli kullanım alanı ise şüphesiz ishal probleminin durdurulmasıdır. Bu taş sayesinde uzun zamandan beri bir türlü geçemeyen ishallerin dahi durdurulduğu bilinmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi şapın cinsel gücü zayıflatmak adına askeriyede yemekler içerisinde kullanıldığına dair bir bilgi bulunsa da bunun aslı yoktur.