Abdulkerim Durmaz: Kasımpaşa ve Trabzon birbirine beziyor

Abdülkerim Durmaz - Aytunç Akın

Abdulkerim Durmaz İle Karagümrük SK Üzerine

KARAGÜMRÜK EFSANESİ : ABDÜLKERİM DURMAZ (ESKİ FUTBOLCU)

Aytunç Akın: 13 Eylül 1960’da Karagümrük’te dünyaya geldiniz. 14-15 yaşlarınıza geldiğinizde de Karagümrük altyapısında futbol oynamaya başladınız. Doğdunuz semtin takımında forma giymek nasıl bir his?

Abdulkerim Durmaz : Aslında normali budur. Evimin 100 metre ilerisinde Karagümrük’ün stadı var. Her çocuk gibi mahalleye inip top oynardık biz de.  O zamanlar Karagümrük altyapı hocalarının dikkatini çektim. Rahmetli Osman Odman, namı diğer “Lağım Osman” başta ben olmak üzere çok oyuncu çıkardı. Diğer önemli isimler de Serdar Topraktepe ve Oktay Derelioğlu idi. Bende Osman hocanın elinde ufak yaşlarda Karagümrük’te futbola başladım. 15 yaşındayken başka alternatifimiz de yoktu. Üç büyükler hayaldi bize. Ekonomik gücümüz de yetmezdi zaten.

Aytunç Akın : 1982-83 sezonunda Karagümrük’te 16 gol atarak gol kralı olmuşsunuz ve ardından Fenerbahçe’ye transferiniz gerçekleşmiş. Karagümrük’te zor şartlarda oynayıpta Fenerbahçe gibi büyük bir kulübe transfer olmak sizi nasıl hissettirdi?

Abdulkerim Durmaz : Ben Karagümrük’te doğdum ancak çok fanatik bir Fenerbahçe taraftarıyım. Sülaleden gelen bir gelenek bizde Fenerbahçeli olmak. Küçükken futbolcu olmayı hayal ediyordum.  Çünkü ; ben tembel bir adamım. Elimden iş falan gelmez benim. İşçi de olmak istemiyordum. Tek kurtuluşum vardı, o da futbolcu olmak. Doğrusunu söylemek gerekirse benim bile aklıma gelmezdi tuttuğumun takımın formasını giymek. Çünkü; düşününce o yaşta çok ütopik geliyordu. Sadece futbolcu olup paramı kazanmayı hedefliyordum. Ancak Karagümrük’ te iyi işler yapınca(16 golle gol kralı olup şampiyonlukta önemli rol oynamıştır.) Fenerbahçe’ye transfer oldum.  Karagümrüğe iyi de bir bonservis parası kazandırmıştım. Fenerbahçe’ye transfer olduktan sonra A Milli Takım kariyerim başladı.

Aytunç Akın : Futbolculuk döneminin ardından 1996 yıılında semtinize yani Karagümrük’e bu sefer teknik  direktör olarak döndünüz. Bu dönüş hangi hissiyatları uyandırdı size?

Abdulkerim Durmaz : Mecburiyetten geldim aslında. Öyle bir niyetim yoktu. Karagümrük zor zamanlardan geçiyordu ve benden takımı çalıştırmam için rica edildi, ben de kıramadım. Karagümrük ne zaman zor zamanlardan geçse akla hep ben gelirdim zaten.  Geldim, kulübe sahip çıktım ve takıma 3.ligde bir şampiyonluk yaşattım.

Aytunç Akın : Karagümrük tarihinden biraz bahsedelim. Karagümrük’ün Türk futbolu içinde yeri ve konumu nedir?

Abdulkerim Durmaz : Karagümrük’ü öncelikle bir futbol takımı olarak değil, semt olarak incelemek gerekir. “Burası nasıl bir semt?”  veya “Burada neler yapılır?” sorularına cevap aramak lazım.  Karagümrük küçücük bir mahalle.  Diğer semt takımlarına göre çok daha nüfussuz bir yer. Sarıyer,Zeytinburnu,Feriköy… Hepsi Karagümrük’e imrenerek bakıyorlar.  Şuan TFF 1.Lig’deyiz. Seneye belki de Süper Lig..  Paraya dayalı günümüz futbolunda Karagümrük bunu örf ve gelenekleriyle başarıyor.  Karagümrük’ün çok büyük bir taraftarı var.

Aytunç Akın : Karagümrük için internette bulamazsınız dediğiniz bir bilgi var mıdır?

Abdulkerim Durmaz : Karagümrük ; anlatılmaz,yaşanır. Gelip buraya takip etmelisiniz. Maç günleri burada neler olduğuna bakmalısınız. Yeri geliyor ufacık çocuklar, yeri geliyor esnaf kepenk kapatıp birbirlerini maça davet ediyor. Burası çok güzel bir aile. “Aidiyet” kavramı burada çok yüksek. Gelip yaşamanız gerekir. Maça 6-7 saat kala heyecan başlar. Karagümrük maçlarının olduğu günler, hırsızların en rahat çalıştığı vakitlerdir.(gülüşmeler…) Çünkü ; herkes işini gücünü bırakıp maça gider.

Aytunç Akın : Karagümrük taraftarıyla çok güçlü ve agresif bir kulüp. Sizin karakter yapınız ve futbol yapınız bu semtle çok uyuşuyor. Ne dersiniz?

Abdulkerim Durmaz : Kesinlikle bire bir aynı. Semtte kavgacı yetiştik zaten.  Küçükken kafamda en az 8-10 dikiş olurdu. Buradaki maçlarda kavga çıkar, kavga ederdik. Genç takımda oynarken A takım maçlarına deplasmana da gidiyordum. Deplasmanlarda da kavgalar ederdik. Yetiştiğim semt bunu gerektirdi. Karagümrük’ten dekan,profesör,mimar zor çıkar. Bu yönden Trabzon ile çok benziyoruz. İki taraf da çok agresif ve saldırgan.

Aytunç Akın : Karagümrük ve Kasımpaşa gerilimi nerelere dayanıyor?

Abdulkerim Durmaz : İki eski semtte kabadayı çok yetişirdi. Karagümrük’te kabadayı çok çıkarmış. Kasımpaşa da öyleydi.Bu gerilim  “Hangimiz daha kabadayı?” savaşı ile başladı.  Yıllar içinde bu gerilim evrim geçirerek futbol sahalarına kadar ulaştı. Aynı rekabet Karşıyaka-Göztepe maçlarında da vardır. Bu sene eğer biz Süper Lig’ çıkarsak ya da Kasımpaşa bizim lige düşerse yine böyle maçlar izleyebiliriz.

Aytunç Akın : Karagümrük kulübüyle alakalı güzel bir anınız var mıdır?

Abdulkerim Durmaz : Futbolcu olarak; 1982-1983 şampiyonluğu en güzel anım.  58 yıl aradan sonra şampiyon olduk. Bende o kulübün gol kralıydım. Bir de antrenör olarak geldiğim zaman takımı şampiyon yapmıştım. Zaten burada kötü anınızın olması mümkün değil.

Aytunç Akın : Futbolda “atkılılar(taraftarlar)” ve “kravatlılar(yöneticiler)” diye adlandırılan terimler var. Bir kulüpte hangisinin sözü geçerlidir sizce?

Abdulkerim Durmaz : Üç büyüklere baktığınızda “taraftar” daha etkindir. Galatasaray’da taraftar isteyince Fatih Terim’in gelmesi, Fenerbahçe’de taraftar isteyince Ersun Yanal’ın gelmesi gibi. Büyük kulüplerde taraftar ne isterse o olur. Yöneticinin işi kulübü mali açıdan iyi yönetip, iyi futbolcular almaktır. İyi futbolcu alamazsan taraftar devreye girer. Ama Karagümrük’te bu olmaz. Çünkü; taraftar haddini bilir. Yöneticiler kendi semtinden olduğu için onları destekler. Hangi ligde olursa takım gelir desteklerler.

Aytunç Akın : İstanbul’un semt takımları eski gücüne nasıl ulaşır? Mümkün müdür?

Abdulkerim Durmaz : Mümkün değil. Futbol artık tamamen paraya döndü. Olur da bu sene Süper Lig’e çıkarsak, bu çok büyük bir başarı olur. Düşüsenize, şehir ve semt takımlarının arasında bir mahalle takımı top oynuyor… Gerçekten hayali bile güzel.

Aytunç Akın : Süper Lig’e çıkacağınıza inanıyor musunuz?

Abdulkerim Durmaz : Kesinlikle inanıyorum. Olmaması için bir sebep yok. Hem kadro iyi hem de diğer takımlara göre daha iyiyiz. İlk maçı da 3-1 kazandık Bursaspor karşısında. Taraftarıyla, Süleyman Hurma sayesinde ekonomik gücüyle üst lig için güçlü adaylardan biriyiz.

Aytunç Akın : Karagümrük sizin için ne ifade ediyor? Tek kelimeyle açıklar mısınız?

Abdulkerim Durmaz : Hayat.

Kaynak sayfa:

https://aytuncakin.wordpress.com/2020/01/04/abdulkerim-durmaz-ile-karagumruk-sk-uzerine/amp/?__twitter_impression=true

 

Aytunç Akın – Karagümrük Stadı