Fuat Çimen’den hayata dair nefis bir yazı..

Gerçekliğini bilemem ama ortaokuldayken Türkçe Öğretmenim Köksal bey’in öğrenmeye dair anlattığı bir anektottu İdam edileceğini öğrenen Lavoisier’in hikayesi.

Çoğumuzun bildiği bir anektot.
“Lavoisier, matematikçi Lagrange’i çağırır. “Kellem giyotinden sepete düştüğünde gözlerime bak; eğer iki kere kırpıyorsam, insan kafası kesildikten sonra bir süre daha beyninin düşünmekte olduğunu anlarsınız.”der.

Lavoisier’nin kafası kesildikten sonra sepete düşer ve iki kere göz kırpar.” İşte o anda yerde, duvarda nerede olursa olsun yazılı bir şey gördüğünde merakla nedir? diye okumaya öğrenmeye çalışan Fuat adındaki o çocuk, öğrenme isteğinin ve öğrenilen şeyin aktarılmasının, bu dünyaya bırakılmasının ne kadar önemli olduğunu farketti.

O zamandan bu yana 40 yıl geçmiş. Okunan onlarca kitabın dışında ayıptır söylemesi 3’ü bitmiş, biri devam eden dört üniversite’ye bir de yüksek lisans eğitimi ekleyip, yüksek lisansta finaller var denince Eskişehir’e koşarak geldim.

Eskişehir, hayatımıza çok güzel dokunan bir şehir. Nasıl koşarak gelmem. İşitme engelli doğan şu anda 23 yaşında Megayat Endüstrisinde hayata atılan, Endüstri Ürünleri Tasarımcısı olarak mezun olan kartal oğlum Ulaş Sarp’ın 5-6 yaşlarında başarı hikayesinin de başladığı yer Eskişehir. Cochlear implant ameliyatı sonrası 5-6 yaşlarında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde şimdi ki Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı eşsiz vatan evladı Sayın @yilmazbuyukersen ’in rektörlüğü döneminde kurduğu ve yapılandırdığı, İşitme Engelli olan Kızı Burcu’nun da eğitim aldığı İÇEM ( işitme engelli çocuklar eğitim vakfı) eğitimi sonrası işitmeyi öğrenme ve konuşmayı geliştirmeye yönelik ilk adımlarımızı attığımız yer. Onun için Eskişehir ve @yilmazbuyukersen bizim için bambaşka ve çok özeller. Güzellikleri ve sağlıkları daim olsun.

Çok uzattım. Sözümün sonunda diyeceğim. Yani aslında gücümce ustanın dediği gibi yaşamaya çalışıyorum.

Hepsi bu!

“Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,
hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
yaşamak yanı ağır bastığından”
🧿🧿🧿
( dip not: fotolardan birinde bugün İÇEM’i ziyaretimde oğlum Ulaş Sarp Çimen’in 5-6 yaşları arasındaki Eskişehir’de ki eğitim döneminde, gelişmesine büyük katkı sağlayan Doç.Dr. Zerrin Turan’ı da uzun yıllar sonra orada görmek, ona teşekkür etmek harika bir duyguydu)

Fuat Çimen

Fuat Çimen