Bir dönem bu kıza herkes aşıktı..

Olga Valentinovna Korbut (d. 16 Mayıs 1955) Beyaz Rus Minsk Serçesi lakaplı eski bir jimnastikçi. Sovyetler Birliği adına katıldığı 1972 ve 1976 Olimpiyatlarında 4 altın ve 2 gümüş madalya kazanmıştır.1988 yılında Uluslararası Cimnastik Şöhretleri Salonunun açılışını yapmıştır.

Korbut, 1977’de jimnastikçiler için genç kabul edilen 22 yaşında jimnastikten emekliye ayrıldığında, Korbut’un jimnastiğe olan etkisi ve mirası çok büyüktü.

Özellikle 1972 Olimpiyatlarındaki performansı ile jimnastiğin tanımını değiştirmiştir. Bale ve zarafet üzerine kurulu olan jimnastik, akrobasi ve tekniğe dönüşmüştür.

Korbut Grodno şehrinde 1955 yılında doğdu. Antrenmanlara 8 yaşında başladı, ve Renald Knysh başkanlığındaki Belarus spor okuluna 9 yaşında girdi. Orada, Korbut’un ilk antrenörü 1964 Olimpiyatları altın madalyası sahibi Elena Volchetskaya’ydı, ama Knysh’in grubuna bir yıl sonra geçti. Başlangıçta onu “tembel ve kaprisli” buldu ondaki potansiyeli ve büyük yeteneği fark etmesi uzun sürmedi, olağan dışı esnek bir omurga ve karizmaya sahipti. Onunla birlikte, denge aletinde geriye doğru takla atmayı öğrendi. Bunu 1969’da SSCB’de düzenlenen bir yarışmada yaptı. Aynı yıl, Korbut asimetrik barda geriye doğru takla atmayı öğrendi; Bu, şimdiye kadar barlarda bir kadın tarafından yapılan ilk geriye doğru hareketti.

1969 SSCB şampiyonasında, 15 yaş altı bir yaşta yarışmasına izin verilen ilk yarışmasında beşinci oldu. Ertesi yıl, tonozda altın madalya kazandı. Hastalık ve yaralanma nedeniyle, 1972 Olimpiyatları öncesinde birçok yarışmada yarışamadı.

Olimpiyatlar

Olimpiyatlar sırasında, Korbut, takım oyunlarındaki dinamik performansından sonra her şeyin favorisi oldu; ancak, ancak 3 kez barı tutamadı ve unvan takım arkadaşı Ludmilla Tourischeva’ya gitti. Bununla birlikte, Korbut denge çubuğu, zemin egzersizi ve takım yarışmalarında üç kez altın madalya kazandı. Tüm zamanların en tartışmalı sonuçlarından olan asimetrik barda ise gümüş madalya aldı. Korbut’un asimetrik bardaki ilk denemesi, çeşitli hatalarla gölgelendi ve toplamda altın madalya kazanma şansını sona erdirdi. Sonraki gün, Korbut aynı hareketi başarılı bir şekilde tamamladı. Jüriler skoru 9.8 olarak açıkladıktan sonra, seyirciler puanın çok düşük olduklarına inandıkları için, ıslık çalmaya, alay etmeye, ayaklarıyla yere vurmaya ve jüri hakkında ağır şeyler söylemeye başladılar. Bu dakikalarca devam etti; ancak jüri skoru değiştirmeyi reddetti.

Korbut en çok denge aleti ve asitmerik bardaki başarılarıyla bilinir. Aynı zamanda seyirciyi büyüleyen karizmatik performanslarıyla da meşhurdur. Olimpiyatlardaki başarısıyla ABC’nin yılın atleti ödülünü kazandı.

1976 Montreal Yaz Olimpiyatlarında, Sovyet koçları Korbut’u Nadia Comăneci’yi yenebilecek kadın olarak seçmişlerdi, ancak Korbut sakatlandı ve tam performansını sergileyemedi. Sadece Comăneci’nin değil, aynı zamanda takım arkadaşı Nellie Kim’in gölgesinde kaldı.Takımlarda altın madalya, bireyselde ise denge aletinde gümüş madalya kazandı.

Ünlü olmasını sağlayan hareketleri

Londra’daki Madame Tussauds’da Korbut’un balmumu heykeli

4 Olimpiyat Altın madalyası kazanan Korbut’un tanınmasını sağlayan meşhur hareketi “Korbut dönüşü”dür. Asimetrik barda yapılan bir backfliptir. Yüksek çubukta duran bir konumdan başlayıp, aynı çubuğu aşağıdan yakalamak şeklinde gerçekleşir. Bu hareket 1972 Yaz Olimpiyatlarından sonra adını Korbut’tan almıştır, o zamandan beri bu hareketin yapımı yasa dışıdır.

1972 Yaz Olimpiyatından sonra, Richard Nixon ile Beyaz Saray’da görüşmüştür. Görüşmeyle alakalı olarak Korbut şunları söylemiştir: “Senin Münihteki performansın iki ülke arasındaki Soğuk Savaş kaynaklı siyasi gerginliğin azaltılması için elçiliklerin beş yılda yapabileceğinden daha etkilidir” Jimnastik dünyasını büyük ölçüde tanıtmanın yanı sıra, sporun yapısında belirgin bir değişime katkıda bulundu. 1972 öncesinde atletler genelde daha yaşlıydı ve akrobasi yerine zerafet üzerine hareketler yapıyorlardı. Korbut Olimpiyat Oyunlarına katıldıktan sonraki on yılda vurgu tersine döndü. Korbut, 4 ft 11 in (1.50 m) boyu ve 82 pound (37 kg) kilosuyla küçük boyuttaki kadınları spora katılmaları yönünde ilham kaynağı oldu.