Türk Armatörler Birliği 2021 Yılı Deniz Ticareti Küresel Deniz Güvenliği Raporu Yayınlandı

Uluslararası Denizcilik Fuarı ve Konferansı Expomaritt Exposhipping İstanbul Fuarı olarak, Türk Armatörler Birliği’nin sektörü bilgilendirme, deniz güvenliği konusunda farkındalığı artırmak adına bahse konu hususa ilişkin olarak hazırlanmış ve 2021 değerlendirmelerini sunan raporu sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duymaktayız.
“TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ 2021 YILI DENİZ TİCARETİ KÜRESEL DENİZ GÜVENLİĞİ RAPORU” başlığı altında yayınlanan bu rapor sektörümüz açısından bir ilk olma özelliği taşımaktadır.
“Bu yıl ilk kez deniz güvenliği meselesinin deniz ticaretine etkilerini ele aldık. Sektörümüz açısından bu konu bir bütünsellik içinde ele alındı. Deniz güvenliğinden bahsettiğimizde aslında birçok başlık bu konunun içine girmektedir. Deniz haydutluğu ve denizde silahlı soygun ya da denizde terörizm, kullananların denizde oluşturduğu çevre felaketlerini buna örnek verebiliriz. 2021 yılında da armatörler, işletmeciler olarak bu konularla oldukça fazla yüz yüze kaldık. Örneğin geçtiğimiz senelerde Yemen açıklarında bir gemimize küçük çaplı bir roket saldırısı gerçekleştirildi. Gemi karina hizasında su üstü kesiminden yara aldı. Can kaybı olmaması sevindirici idi. Ancak gemi uzun süre onarım maksadıyla taşımacılıktan uzak kaldı. Bu tamamıyla denizde terörizm olayı idi. 
Yine her ne kadar Türk Bayraklı olmasa da gemi adamlarının neredeyse tamamı Türk olan bir gemi deniz haydutlarınca ele geçirildi ve bir can kaybı yaşandı. Gemi belli bir süre taşımacılıktan uzak kaldı. Covid ise geçtiğimiz yıllar için en önemli meselelerimiz arasında yer aldı. Büyük çaplı salgınların deniz ticaretini nasıl etkilediğini her yönüyle algılamış olduk. Kendi gemilerimiz de dahil birçok ülkenin gemisinde yaşanan salgın nedeniyle gemiler bulundukları limanlarda 7-14 gün üzerindeki yüküyle karantina alındı. Hem taşıyanlar hem de taşıtanlar önemli sorunlarla karşılaştı. İçinde bulunduğumuz yüzyılda belki de benzer salgınları çok defa yaşayacağız.
Bunlar deniz güvenliğinin deniz ticaretini etkileyen veçhelerinden sadece birkaçı idi. Buna benzer birçok olay küresel olarak yaygın bir şekilde yaşanmaktadır. O nedenle dünyadaki bu gelişmeleri çok yakından takip etmeli ve bilmeliyiz. Bu anlamda da deniz güvenliğini gemilerimiz açısından tesis ve idame ettirmek için deniz taşımacılığında risk yönetimi ve kriz yönetimini bilmeli ve uygulamalıyız. Şirketler olarak gemilerimizin sefer rotaları üzerinde bulunan savaş alanları, denizde terörizmin gerçekleştiği sahalar, deniz haydutluğu sahaları, ECA-SECA bölgeleri gibi deniz güvenliğinin tam olarak sağlanamadığı sahalar konusunda mutlaka güncel bilgilerle beslemeliyiz.
Deniz Güvenliği Danışmanımız Sayın Faruk Doğan tarafından hazırlanan bu yıllık değerlendirme raporumuzun sektörümüze faydalı olmasını diler, bu vesileyle emeklerinden, verdiği kapsamlı bilgi ve değerlendirmelerinden dolayı kendisine teşekkürlerimizi sunarız.” 
CİHAN ERGENÇ
TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI