Gerçek Kahramanların Hikayesi..
Halkına silah çekenlerin, kumpascıların değil, halkı için ölenlerin destanı..
Büyük Taaruz sırasında Çiğiltepe’yi söz verdiği saatte alamaması üzerine intihar etmiş ünlü komutandır.
Birinci Dünya Savaşı’nda olağanüstü kahramanlıkları ile dikkat çekti. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında yarbay rütbesi ile 1. ve 2.İnönü ile Sakarya muharebelerine katıldı. Son olarak 57.Tümen Komutanlığı görevine atandı.
Büyük Taaruz’un ikinci gününde Çiğiltepe’yi geri alma emrini Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya söz verdiği sürede gerçekleştiremeyince intihar etti. Ölümünden sonra Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile onurlandırıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından ailesine “Çiğiltepe” soyadı verildi.
HAYATI
Mustafa Kemal Paşa tarafından 11. Kafkas Tümeni (sonradan 21. Tümen) Komutanlığı’na atandı.
Yarbay rütbesi ile 1 ve 2.İnönü ile Sakarya Muharebelerine katıldı. 1 Mart 1922 yılında Miralay rütbesine terfi etti ve 57. Tümen Komutanlığı görevine atandı.
HÜZÜNLÜ SON
Bizzat Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından, Büyük Taaruz’un ikinci gününde, muharebenin kaderini etkileyecek en kritik mevkilerden olan Sincanlı Ovası’ndan Dumlupınar’a kadar tüm yolların önündeki en stratejik engel olan Çiğlitepe’yi düşmandan temizlemesi emredildi.
Ne var ki, bu tepenin önemini çok iyi bilen Yunan Başkomutanı General Nikolaos Trikopis başarılı bir direniş gösterdi.
27 Ağustos 1922 sabahı Mustafa Kemal Paşa’ya telefonda kuşattıkları tepeyi yarım saat sonra alacaklarını bildirmesine rağmen bunu başaramayınca intihar ederek hayatına son verdi.
Çiğiltepe, Reşat Bey’in intiharından 45 dakika sonra düşmandan temizlendi.
Ölümünden sonra
Reşat Bey’in cenazesi, bir gün sonra Sandıklı getirildi ve yıllarca bu ilçedeki anıtlı kabristanında yattı. Naaşı, 1988 yılında Ankara Devlet Mezarlığı’na nakledildi.
Sandıklı halkı şehidin nakline karşı çıkmış, ancak o günün şartlarında fazla direnememişti. Sandıklı’daki mezar boş olmasına rağmen hala muhafaza edilmektedir.
Vefatının sonrasında TBMM kendisi adına ailesine Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası takdim etti. Soyadı Kanunu çıktığında Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından ailesine “Çiğiltepe” soyadı verildi.
Çiğiltepe’de onun ve şehit düşen askerlerin anısına yaptırılan şehitlik, 22 Haziran 1996 tarihinde hizmete açıldı.
Girişte, Reşat Bey’in bronz bir büstü bulunur.