“Avrupa’da muhafazakârlar ne kadar milliyetçi ise sosyalistler, sosyal demokratlar o kadar milliyetçidir. Hepsi öncelikle kendi ulusunun çıkarını gözetir” Son röportajda Muammer Elveren’e söylemişti

5 Kasım 2006’da vefat eden Bülent Ecevit’in 12. ölüm yıldönümü.
Onunla Paris ziyaretinde Büyükelçiliğimizde Hürriyet için özel bir röportaj yapmıştım.
Bir süre sonra Ankara’ya gitiğimde TBMM’deki makam odasında yaptığım röportajda Türkiye’deki sol ve sosyal demokratlar için ilginç açıklamalarda bulunmuştu.
Ecevit; “Türkiye’de kendilerini Sosyal Demokrat olarak tanımlayanlar aslında Sosyal Demokrasinin hiç bir gereğini yerine getirmediler.
Türkiye’deki bazı solcu kesimler Türk ulusunun çıkarlarıyla ilgilenmeyi sanki solculuğa ya da çağdaşlığa ters düşen bir davranış gibi göstermeye kalkıştılar,
oysa batı Avrupa ülkelerinde Muhafazakârlar ne kadar Milliyetçi ise Sosyalistler veya Sosyal Demokratlar da o kadar milliyetçidir.
Belki söylemleri biraz farklıdır ama uygulamada hepsi öncelikle kendi ulusunun çıkarını gözetir. Avrupa’da insan haklarına gösterilen ilgi, zaman içinde Türkiye’nin içişlerine karışmaya hatta Türkiye’yi bölmek isteyenlerin desteklenmesine dönüşmeye başladı, bu kabul edilebilir bir durum değildir” 
demişti.
Nurlar içinde yatsın…


Bülent Ecevit ile birlikte.
Muammer Elveren