Sol taraftaki Uzungöl sağdaki de Norveç’te. Boş alanlara şu Norveçliler bina yapamayacak kadar akılsızlar! Dürüst gazeteci Kuzeyli Dali de isyan etti

Sol taraftaki Uzungöl sağdaki de Norveç’te. Bu Norveçliler şu boş alanlara bina yapamayacak kadar akılsızlar!

Dürüst gazeteci Kuzeyli Dali de sonun da böyle isyan etti

Sol taraftaki Uzungöl sağdaki de Norveç’te.
Bu Norveçliler şu boş alanlara bina yapamayacak kadar akılsızlar!

Dürüst gazeteci Kuzeyli Dali de sonun da isyan etti

Ali Değermenci

Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı turistik belde. Trabzon’a olan uzaklık 99 km Çaykara’ya ise 19 km’dir. Sık ormanları ve doğal güzelliği ile özellikle Arap turistleri cezbetmektedir.
Gölün oluşum hikayesi:
Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl, “Uzungöl” olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir.

Uzungöl, Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı turistik belde. Trabzon’a olan uzaklık 99 km Çaykara’ya ise 19 km’dir. Sık ormanları ve doğal güzelliği ile özellikle Arap turistleri cezbetmektedir.

Uzungöl, ülkemizin yağmur ormanlarının bulunduğu, Soğanlı ve Kaçkar Sıradağları’nın birleşim yerinde bulunmaktadır. Bu bölge aynı zamanda dünyada ılıman bölgede bulunan en yaşlı ormanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Bol yağış ve nisbi ılıman iklimi sayesinde yılın her mevsiminde yeşildir. Demirkapı ve Soğanlı dağlarında tespit edilmiş 60’tan fazla endemik bitki türü bulunmaktadır. Yabanıl hayvan hayatı açısından da zengin bir çevre içerir. Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde toplam 59 adet memeli ve 250 adet kuş türü tespit edilmiştir.

Burada memeli hayvanlardan, Boz ayı, Karaca, Kurt, Çakal, Tilki, Yaban domuzu, Vaşak, Porsuk, Sansar, Su samuru, Çengel boynuzlu dağ keçisi, Yaban keçisi vb. türler bulunmaktadır.
Özel Çevre Koruma Bölgesinin bitkisel biyolojik çeşitliliğin saptanması amacına yönelik bölgede yapılan çalışmalarla, alanın flora ve vejetasyonu belirlenmiş olup, alanda 125 alttür, 68 varyete olmak üzere 311 cinse ait toplam 658 adet bitki taksonu tespit edilmiştir. Uzungöl bölgesinde ikisi kuyruklu kurbağa olmak üzere toplam sekiz farklı amfibi türünün yaşadığı saptanmıştır.

Trabzon’da yer alan Uzungöl, Doğal Sit Alanı, Özel Koruma Çevresi ve Tabiat Parkı gibi koruma statülerine sahiptir.