“Sahtekarlık etmeyin lütfen! İnsanlık ölmüş yahuymuş! Hadi oradan..”

SAHTEKÂRLIK ETMEYİN LÜTFEN…

Dün akşam televizyonlardan birinde şöyle bir haber izledim:
“İnsanlık ölmüş yahu!.. Yoldan geçen vatandaşlar, intihar etmeye kalkışan adamı cep telefonu ile görüntülemeye çalışıyorlardı…”

Haber metnini yazan dahil, haberi okuyan dahil, izleyen milyonlarca insan bu olayı kınıyor.

Neymiş?.. “Adam intihar ederken, videosunu çekmek vicdansızlıkmış.. Gaddarlıkmış.. İnsanlık ölmüş…” müş..

Haydi oradan!..

– O video görüntüsü haber merkezinde önüne geldiği zaman, nasıl bir şevkle (haklı olarak) üzerine atlayacağını bilmiyor muyuz? Niye sahtekarlık ediyorsun? Çünkü bal gibi haberdir. Gazetecilik tabiri ile “müthiş bir mal”dır.. Senin kameramanın yetişememiş olsa da, o çeken insanlar getirseler almayacak mısın o gürüntüyü? Niye yalan söylüyorsun?

– Nasıl olsa biri çekecek. Oradan geçen insanların günümüzün teknolojik olanaklarından yararlanarak bi hadiseye tanıklık edip kaydetmesi, son derece doğal değil mi? O video görüntüsü olmasa, başkaları nasıl haberdar olacak hadiseden.. Bal gibi haber bu çünkü.. Bal gibi de açıp izliyorsun bu tür haberleri her gece. Niye iki yüzlülük yapıyorsun?

Eğer o aşağıda biriken insanlar, ellerinde olanak varken adamı kurtarmak ya da vazgeçirmek için bir şey yapmıyor, teşvik ediyor, ya da sadece görüntüsünü çekiyorsa. Orası başka..

Ama yaşanmakta olan bir hadiseyi (yani haberi) çeken insanları aşağılarken iyi düşün. Alıp kullanmasını biiyorsun. Sen de izleyici olarak izlemesini biliyorsun. Sonra da küçümsüyorsun..

Haydi oradan!

Zafer Arapkirli