Mudanya’dan dramatik göçü temsilen yapılmış olan heykel. Anne çocuğuyla geldikleri denize özlemle bakarken

Mudanya’dan dramatik göçü temsilen yapılmış olan heykel..
Anne çocuğuyla geldikleri yer olan denizin öte yakasına özlemle bakarken…

Fotoğraf: Ercan Samastı 

NEA MOUDANİA (Yeni Mudanya)

Mudanya’nın Yunanistan’daki kardeş kenti. Kurtuluş Savaşı sonrasında Mudanya ve Trilya (Zeytinbağı) yöresinden Yunanistan’a göç eden Rumların Khalkidike bölgesine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yerleştikleri yer ve kurdukları kent. Bölge, Yunanistan’da Selanik’in güneyinde Ege Denizi’ne uzanmış üç yarımadadan (Kassandra, Longoz ve Aynaroz) oluşmaktadır. Nea Moudania, üçlü yarımadanın kuzeybatısındadır. Nüfusu 20.000 dolaylarındadır (2002). Nea Moudania ile Mudanya arasındaki kardeşlik protokolü 4 Nisan 2002 günü , iki kentin belediye başkanları Apostolos Dalambras ile Hasan Ertürk tarafından imzalandı. Ayrıca Mudanya’daki Atatürk Parki’na barışın ve dostluğun simgesi olarak bir zeytin fidanı dikildi.

Halkidiki Yeni Mudanya Hakkında

Yeni Mudanya Polygyros’un ardından Halkidiki’nin ikinci büyük kentidir. Selânik’e 54 km uzaklıkta ve ilk ayak Kassandra’nın başlangıcında yer almaktadır. Çoğunluğu turizm ve balıkçılıkla uğraşan 9.500 sâkiniyle, Yeni Mudanya Balık hali akdenizin en büyüklerinden biridir. Bunun yanısıra Selânik Su Ürünleri Yüksekokulu da Yeni Mudanya’dadır.

Yeni Mudanya’daki binlerce ağacı kapsayan devâsa zeytinlik müthiş bir manzara yaratmaktadır. Ayrıca Yeni Madanya’nın bölge genelinde, özellikle 3 km uzaklıktaki Dionysios sâhili kıyı yerleşiminde pekçok konaklama yeri bulunmaktadır. Bunların başında size önünde benzersiz bir kumsal bulunan beş yıldızlı lüks Ikos Oceania ile ekonomik bir tercîh olarak Dionysios sâhilinde yer alan Niki Apartments‘ı öneriyoruz.

Yeni Mudanya sâhilinde çok sayıda beach bar, su sporları ile tâze balık servis eden taverna ve lokantalar, ikindi ve akşam üzeri dışarı çıktığınızda uğrayabileceğiniz kafebarların yanında gece eğlenceniz için clublar da bulunmaktadır. Bir öğleden sonranızı, kır manzarası üzerine kurulu bir kilisenin de bulunduğu Koryfini Meryemana tepesinde gezinti için ayırmaya değer. Ayrıca, Yeni Mudanya’da her türden mağaza, postahâne, banka, sağlık merkezi, pekçok uzmanlık alanında klinik ve veterinerlerin yer aldığı Halkidiki’nin en büyük ticâret merkeziyle karşılaşacaksınızdır.

Sâhilde Yelkencilik bölümüyle Yat Kulübü işlemektedir. Yeni Mudanya’da her yıl beach volley ve diğer kumsal karşılaşmalarının yanında balıkçılık yarışmaları düzenlenmektedir.

Bütün yıl boyunca bölgede oldukça çok sayıda sanâtsal etkinlik gerçekleştirilmektedir. Kentin 2000 kişilik açıkhava tiyatrosu yaz ayları süresince «Deniz Festivali» kapsamında onlarca tiyatro gösterisi ve müzik dinletisine ev sâhip yapmaktadır. Eğer bölgede temmuz ayının ikinci haftasında bulunacak olursanız bir hafta süren «Sardalya Festivali»ni ziyâret edebilirsiniz. Panayırın sona erdiği pazar günü ziyâretçiler lezzetli sardalya ızgaraların ve bitmek bilmez beyaz şarabın tadına bakabilirler.