İŞADAMI MI, İŞ İNSANI MI?

Hürriyet Gazetesi bir süre önce yayınladığı bir duyuruda çok sık kullanılan “ İşadamı” terimini kaldırdıklarını bundan böyle “İş İnsanı” sözcüğünü kullanacakları ilan etti.
Benim görüşüm bu yanlıştı. Anlatılan veya haberde yazılan kişi belirliyse o ismiyle beraber İşadamı olarak yazılmalıydı. Şayet kadınsa da İşkadını olarak belirlenmeli.
Şayet bu kişiler bir grup halinde ise iş insanları olabilir. Yani örneğin “ İş insanlarından oluşan bir heyet Londra’ya gitti” gibi.
Hürriyet bu iş insanı sözcüğünü son zamanlarda kullanmaya başladı. Ancak tabi sisteme tam oturmadığı için çok yerde alışkanlıkla eskiden olduğu gibi doğru olan terim “İşadamı” olarak geçiyor.
Son olarak dün Fenerbahçe’nin Başkanlık seçiminde Aziz Yıldırım’ın listesindeki 5 kişi ile Ali Koç’un listesinde 8 kişi İşadamı olarak yazıldı. Demek ki bu kural Spor Sayfasından geçmedi. Ama bence doğrusu da buydu. Yani işadamı doğru olandı. Ne demek iş insanı? Tam karşıtını düşünün. İş hayvanı diye bir kavram mı var?
Daha çok yeni 30 Mayıs tarihli gazetede, Büyükçekmece’de ki bir cinayet haberinde öldürülen Iraklı için işadamı olarak yazıldı. Bunun çok örneği var.
Hürriyet’in başında şimdi İş dünyasının çok iyi tanıdığı Vahap Munyar kardeşimiz var. Bence bu işin nabzını en iyi o tutar.
Yani İşadamı mı, yoksa iş insanı mı?
Bence işadamı ve işkadını. Doğru olan budur..

Faik Kaptan