HÜRRİYET İnternational’ın doğuşu…
Sedat Simavi’nin 1 Mayıs 1948’de İstanbul’da kurduğu Hürriyet, 1988 yılında 40 yaşına basıyordu. Avrupa’da Hürriyet’in de tirajı iyice artmıştı. 10 Mart 1988 günü Hürriyet Avrupa’nın Avrupa’nın birinci sayfasında Hürriyet’nin Türkiye baskısının 745.225 Avrupa baskısının ise ise 114.227 olduğu yazıyordu.
40. yıldönümü için Frankfurt’ta bir tören yapıldı. Törene katılan Erol Simavi konuklara yaptığı konuşmada, ‘Hürriyet International’ın kuruluşunu açıkladı. Erol Simavi şöyle dedi. ‘Hürriyet’in yurt dışındaki varlığı Hürriyet İnternational adlı şirket çerçevesinde yeniden örgütlenecektir. Bu Hürriyet’in dışa açılma politikasında yeni bir dönemdir.’ Böylece 26 Temmuz 1971’de Münih’te kurulan Ege Türkische Zeitungs- und Druckerei GmbH adlı şirket ‘Hürriyet International’ adını aldı.
Avrupa’da basılan Hürriyet gazetesi belki de dünyada bir benzeri olmayan bir çalışma sonucu hazırlanıp basılıyordu. İstanbul’da basılan Hürriyet Gazetesi, yine İstanbul’daki bir ekip tarafından Avrupa’da baskısı için uygun bir hale getiriliyor ve ertesi sabah sayfa filmleri THY uçağıyla Frankfurt’a gönderiliyordu. Frankfurt’ta hazırlanan yerel haberler ve ilanlar bu sayfalara eklenip tam bir gazete haline getirildikten sonra baskıya veriliyordu.
1990’lı yıllar Türkiye’de haberleşme imkanları çağ atladı. Uydu sistemleri devreye girdi. Hürriyet’in de bu imkanlardan faydalanması kaçınılmazdı. Güncel baskı için plan yapıldı. Önce köşe yazıları, ekonomi sayfaları, basın özetleri, bulmaca, tv programları gibi sayfalar uydu üzerinden alınarak güncelleştirildi. Plan adım adım işlerken 24 Ocak 1984 günü Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu hunharca bir suikast sonucu öldürüldü. Türkiye ayağa kalktı. O gün tüm sayfalar uydu üzerinde alınıp tamamen güncel baskıya geçildi. O günden sonra Türkiye ve Avrupa Hürriyet aynı gün baskıya girdi.
– Halit Çelikbudak
Beyaz Yerler Siyah Olacak…
Türk Basınının Avrupa Macerası / Doğan Kitap 2014 Sayfa 77