“Halkların kardeşliğinin anahtarı sanattan geçer..”

Halkların kardeşliğinin anahtarı sanat
Yunan Ressam Pavlos Samios, iki yakanın insanlarının politik çıkarlar nedeniyle ayrıştırıldığını, halklar arasında bir sorun olmadığına dikkat çekti.
Art Point Galeri ve Müzayede’de açılan ve 21 Mayıs 2018’e kadar açık kalacak Hatıralar (Memories) isimli resim sergisi için Türkiye’ye gelen Yunan Ressam Pavlos Samios, Yunanistan ve Türkiye arasında zaman zaman yüksek seviyede yaşanan gerginliği bitirecek eylemin sanatın kendisi olduğunu söyledi.
Samios, “Müzik, resim, edebiyat kısacası sanat halkların kardeşliğinin anahtarı ve insanları bir araya getirecek olan öğeler bunlar. Siyasetçiler bunu bir oyun olarak görüyorlar. Biz hepsinden önce komşuyuz” dedi.

Tarihe saplanıp kalmayalım

Baba tarafının İzmir’den Yunanistan’a göç ettiğini hatırlatan Samios, “Tarihte olanları hepimiz biliyoruz ama bunu değiştirmek için elimizde bir şans var. Kalplerimizi izlediğimiz zaman beraberliği bulacağımıza inanıyorum. Beraber yaşayabileceğimizi, beraber çalışabileceğimizi göstermek için buradayım” diye konuştu.

Boğaz manzaralı tavlalar

Hatıralar adlı son sergisinde ağırlıklı olarak İstanbul çalışmalarına yer verdiğini belirten Samios şunları söyledi : “İstanbul’a ilk geldiğimde Boğaz kenarında yaşanan sahneler dikkatimi çekti. Boğaz’da tekneler gidip geliyorlar. Resim yapacağım zaman bu gerçek anılar canlanıyor. Örneğin majör eserimde insanların denizi izleyerek tavla oynamasını resmettim. Çeşitli mekanlarda, şehirlerden rüyalar görüyorum. Resimlerim birer fotoğraf karesinden ziyade benim anılarımdan oluşuyor”

  1. kişisel sergisi

Resimlerinde yoğun semboller kullanarak metafiziksel bir vizyon sunan Samios, dönemin karakterine uygun olarak fresk ve tempera kullanarak da eserler üretiyor. Samios’un çok sayıda eseri, özel koleksiyonların yanısıra, Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi, Yunanistan Ulusal Galerisi ve Andros Çağdaş Sanat Müzesi gibi kurumlarda bulunuyor. Şimdiye kadar 75 kişisel sergi açan, 16 da grup sergisine katılan Samios daha önce Beyrut, Paris, New Yok ve Boston’da sanatseverlerle buluşmuştu.