Gazeteciliği bıraktı ‘Dünya Turuna’ çıktı.. İlk durak Ömer Hayyam’ın memleketi oldu

Umut Çor

İşi gücü bıraktı, her şeyini sattı, dünyayı geziyor…
Hayyam’dan selam var size!

Yıllarca gazetecilik yaptıktan sonra Basın İlan Kurumu Mersin Şube Müdürü olan Umut Çor devletteki işinden istifa edip yollara düştü.

Herkes yaşarken hayallerini gerçekleştirmek ister. Ancak zorlu hayat mücadelesi rüyalarımızdan erken uyanmamıza neden olur.

Vazgeçmek zor gelir maaşlarımızdan yaşamsal döngülerimizden. Bunu başarabilenlere gıptayla bakarız bazen. İşte onlardan biri Umut Çor.

Henüz 18 yaşındayken Uğur Dündar’la çalışmaya başlamış Arena programı, Kanal D muhabirliği derken döneminin en genç ve başarılı muhabirlerinden biri olmuş. 8 yıllık deneyimden sonra medya dünyasındaki çürümeyi erken fark edip soluğu İngiltere’de almış. 1,5 yıl dil eğitimi alırken geçinmek için aşçılık ve garsonluk yapmış. Türkiye’ye döndüğünde medyadan gelen tekliflere rağmen memleketi Mersin’e dönüp kendi film şirketini kurmuş. Kilikya’nın Hatıra Defteri adlı bir de kitap yazan Umut Çor, 7 yıl önceden devletten gelen teklif üzerine Basın İlan Kurumu Mersin Şube Müdürü olmuş. Şimdi ise rahat koltuğunu iyi maaşını bırakıp yollara düşüyor. Umut Çor ile aldığı bu cesur kararı konuştuk.

Seyahat aşkı ne zaman başladı sizde ?

Çocukluğumdan beri yeni yerler görmek, insanlar tanımak hep hayallerimi süslemişti. Hayatımın her dönemi yapacağım seyahatleri planlayarak geçti. Bulduğum en kısa tatilleri bile 5 yıldızlı pinekleme mekanlarında değil yeni yerler görmeye ayırdım. Elimdeki imkanlarla bugüne kadar 30’dan fazla ülke gezdim. Ancak kısa süreli turlar bana haz vermiyordu artık.

 

Nasıl yani?

Şöyle ki hızlı otobüs turlarıyla 1 ayda Avrupa’da 20 ülke gördüm. Ancak bu sadece görmekti gezmek değil. O ülkelerin insanlarını tanımak sokaklarında kaybolmak istiyordum.

Nasıl bir dünya turu düşünüyorsunuz ?

İran’dan başlayıp doğuya doğru gideceğim Asya’da bir yıl geçirip Amerika’ya geçeceğim orada kalış süremi de 1 yıl olarak planlıyorum. Sonrası meçhul.

Büyük seyahate nasıl hazırlandınız ?

Net kararımı iki yıl önce verdim. Oturduğum evi satıp iki küçük eve dönüştürdüm ben de anneanneme yerleştim. Evleri kiralayınca yeni bir ek gelir elde ettim. Alışverişlerimi minimuma indirdim. Zaman yaklaştıkça bisikletimi, deniz motorumu ve arabamı sattım.

 

Herkesin aklındaki soruya gelecek olursak iki yıllık bir dünya turunun bütçesi nedir?

Aslında bütçe çok değişkendir. Gerçekten çok genç ve cesur gezginler görüyorum. İnanılmaz zor da olsa makul bütçelerle geziyorlar dünyayı. Ancak bu çok meşakkatli. Bana soracak olursanız ben 130 bin liralık bir bütçe öngörüyorum.

İyi maaşlı rahat işinizi bırakırken hiç mi endişe duymadınız. Döndüğünüzde paranız olmayacak belki yaşam kaliteniz düşecek ?

Mutluluğun paraya endeksli olmadığını öğrendim. Aslında ben bir bakıma dünyanın en pahalı şeyini satın aldım: Zamanı…

Bu en pahalı şeyin bir bedeli varsa öderim tabi. Ama en azından lüks bir ceket ya da bir aracın bedeli değil ödeyeceğim. Kendimi mutlu hissedeceğim özgür zamanın bedeli

Döndüğünüzde ne yapacaksınız ?

Kitap yazmaya devam etmek istiyorum.

Cumhuriyet.com.tr olarak başarılar diliyoruz…

Umut Çor’un dünya seyahatindeki izlenimleri Cumhuriyet.com.tr’de dizi yazı şeklinde yayınlanacak. Ayrıca isteyenler birdunyaumut.com sitesinden de gezgini takip edebilecekler.

Kaynak: cumhuriyet.com.tr

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/gezi/865006/isi_gucu_birakti__her_seyini_satti__dunyayi_geziyor…_Hayyam_dan_selam_var_size_.html