Dünyadaki kahvaltı çeşitleri en sonda Türk kahvaltısı var..

Sabah veya ikindi vakti verilen hafif yemeğe “kahvaltı” denir. Sabahları aç karnına kahve içmemek için ondan önce hafif bir şey yemek adet olmuş bunun üzerine kahve içildiği için bu yemeğe “kahve-altı” denilmiştir.

Kahvaltıda, çoğunlukla tereyağ, reçel, peynir, zeytin, yumurta, sucuk, pastırma yenir, süt, çay içilir. Bazı ülkelerde sabah ve ya ikindi kahvaltısını daha kuvvetli yiyeceklerle yaparlar ondan sonraki yemekleri hafif yerler.

Kahvaltı besleyici bir yemektir hele sabah kahvaltısında iyi besin alanların soğuk algınlığı gibi bazı hastalıklara karşı daha dayanıklı oldukları görülmüştür. Şişmanlamak istidadında olanlar kahvaltılarını daha hafif yapmalıdırlar. Böylece vücudu beslenmeden alıkoymadan yağlanmayı önlemek uygun olur.

Damarlarında sertlik, kalblerinde, karaciğerlerinde hastalık olanlar kahvaltılarını yalnız elma, armut, şeftali, kayısı, portakal, mandalina gibi meyvalarla yapmalıdırlar çünkü bu gibi meyvalar hem vitamin bakımından zengindir hem de mideye, bağırsaklara hoş bir dolgunluk vererek pekliği, sıkıntıları ortadan kaldırırlar.

kahvaltı
bileşik & ad
  1. 1.
    çay, zeytin, peynir, reçel vb.den oluşan ve genellikle sabahları yenilen ya da herhangi bir zamanda yenilebilen hafif yemek.
    “Akşamları kimi zaman kahvaltıyla geçiştiririz”
  2. 2.
    bu biçimde düzenlenmiş yemek.
    “Kahvaltıya buyurmaz mısınız?”