Çikolata tutkusunun yakut hali.. Damla Doğan’dan içi bilgi dolu güzel bir yazı

 

Çikolata tutkusunun yakut hali

Artık bitter, sütlü ve beyaz dışında bir aşkımız daha olacak. Pespembe rengiyle gönülleri çalan yakut çikolata üretildi. Bu, sektör için yaklaşık 90 yıl sonra bir devrim.

İsviçre’de üretilen pembe renkli çikolata daha ilk günden büyük ilgi gördü. Instagram’ın yeni fenomeni olacağı kesin. Rengi pembe diye içinde meyve ya da renklendirici var zannetmeyin. Tüm özelliği de orada zaten. Nasıl ki beyaz çikolata yapılış şeklinden dolayı beyazsa, ‘ruby’ yani yakut çikolatanın özelliği de aynı. Çok özel bir kakao çekirdeğinden yapılıyor. Tam 13 yıllık bir çalışmanın eseri. Çekirdekleri Fildişi Sahili, Ekvador ve Brezilya’dan geliyor. Aslında genetik olarak farklı bir ağaçtan bahsetmiyoruz. Bu çekirdeklerin toplandığı kakao ağaçları da alışık olduğumuz diğer çikolataların yapıldığı ağaçlarla aynı aileden. Çekirdeklere tam olarak açıklanmayan belli işlemlerin ardından pembe renk veriliyor. Bu da yapım sırasında çikolataya geçiyor. Ancak firma bu konuda net. Çekirdeklerin kesinlikle doğal olduğunu, genleriyle oynanmadığını söylüyorlar.
Hedef Sevgililer Günü’ne piyasaya sürmek

Yakut adı verilen bu çok özel çikolatanın tanıtımı geçen hafta Çin’in Şangay kentinde yapıldı. İlk pazar araştırmaları en çok talebin, deli gibi çikolata tüketilen Çin’de olduğunu göstermiş. Bu yüzden de ilk deneme oradan başlayacakmış. Tadan şanslı insanlara göre kendinden meyveli bir aroması var. Ne tatlı ne de ekşi. Kalorisi henüz açıklanmadı. Ama tat olarak diğer çikolatalardan çok daha hafif. Bu yüzden de bir oturuşta çok daha fazla tüketilebiliyor. Sadece Çin değil, ABD, İngiltere ve Japonya’daki tadımlarda alınan ilk yorumlar da hayli olumlu. Şimdi dünyaya yayılması ve raflardaki yerini alması bekleniyor. Uzmanlar sürecin tamamlanmasına en az 6 ay var diyor. Ancak Sevgililer Günü’ne yetişmesi için şimdiden hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Instagram tutkusu satışları patlatacak

Çikolata tutkunlarının ağzı sulanmaya başladı bile. Ancak pazar için de haberin önemi büyük. Bu devrim niteliğindeki buluşla piyasaya yepyeni bir soluk gelecek. Zira en son Nestle 1930 yılında beyaz çikolatayı ürettiğinde yer yerinden oynamıştı. Şu an da zaten en hızlı büyüyen pazar da beyaz çikolatanınki. Son 5 yılda tüketim yüzde 21 arttı. Hatta geçen yıl başta Brezilya, Hollanda ve Güney Afrika olmak üzere 1.5 milyar dolarlık beyaz çikolata tüketildi. Yakut çikolatayı üreten firma çok umutlu. 1980-2000 doğumlulardan oluşan Y kuşağı en büyük hedef kitlesi. Özellikle sosyal medyanın etkisinin çok fazla olacağından eminler. Malum son dönemde Instagram’da renkli gıdalarla ilgili bir furya var. Kömürle siyah renk verilen dondurmalar hatta hamburgerler, pancarla mora boyanan yiyecekler, gökkuşağı gibi rengârenk simitlerin fotoğrafları paylaşılıp duruyor. Yakut çikolatanın da yeni bir akım başlatacağı kesin.

Damla Doğan

 

Kaynak: Gazete Vatan Pazar

Çikolata tutkusunun yakut hali