Bir süpürge hikayesi.. İçiniz burkularak okuyacaksınız.. Bayram Yaşlı yazdı..

Bir süpürge hikayesi..

Bugün soluklanmak ve bir fincan kahve içmek için kafede otururken, orta yaşlarda kar-koca yanlarında genç bir kızla gelip yanı başımdaki masaya oturur oturmaz yüksek sesle konuşmaya başladılar.
E gazetecilik dürtüsüyle istemeden de olsa kulak kesildim.
Kadın, eşine ”Ben o elektrikli süpürgeyi alacağım” …adam, ”Niye evdekini bozdun, naslı alacaksın, parayı ben vermiyor muyum” der demez, eyvah bu iş büyüyecek dememe kalmadan kadın, açtı ağzını yumdu gözünü.
”Bana ne onu ben kendime alacağım, sana değil… Evdeki on kez bozuldu, artık süpürgeyle baş edemiyorum. Bundan sana ne, sen mi temizliyorsun ortalığı, ben hamal gibi her şeyi yapıyorum. Vallaha anlamam İsmail, o elektrikli süpürgeyi alacağım, bana ne…”
Bu arada, adamın İsminin de İsmail olduğunu öğrendim ama öğrenmez olaydım.
Hanımının bu çıkışının altında kalır mı diye dikkat kesilirken, İsmail bey, ”Ya hanım, sen ne yaman bir kadınmışsın da haberim yokmuş. Tutturdun süpürge de süpürge, ne var yani süpürgeyle hal et işleri, inat etme. Bak zaten nefesim kokuyor, aldığım parayla zar zor geçiniyoruz. gel sen bu inadından vaz geç”
Kadın başını önüne eğdi, sustu bir süre, daha sonra kocasının gözlerinin içine öylesine anlamlı bir bakışla ‘‘Bana bir sigara ver” dedi.
Koca bu ya, o da hüzünlü bir iç geçirdikten sonra cebinden Maltepe paketini çıkardı ve hanımına uzattı.
Ben de dikkat kesilmiş bir şekilde, kadın ile kocasının arasındaki bu iç burkan durumun sonunun ne olacağını merak ederken, genç kız derin bir ah çektikten sonra, ”Ben ikinizi de çok seviyorum. Biz yokluk içinde kıvranan bir aile olduğumuza rağmen, yine de mutlu olmasını biliyoruz. Haydi her zaman yaptığınızı burada da yapın. Kondurun yanaklarınıza birer öpücük. Sen de al bu elektrikli süpürgeyi baba. Taksitle nasıl olsa, öderiz bir şekilde. Anne, baba ikisi aynı anda genç kızın elini tutarak okşadılar” …
İnan ki, içim alabora oldu, gözlerim doldu, yüreğim adeta yuvasında fırlayacak gibi kendimi kaybettim…
Ha bunu niye yazdın be kardeşim diye bilirsiniz, kusura bakmayın ne bileyim işte, yurdum insanlarının yaşamlarına dair bir şeyler görünce dayanamıyorum…
Birileri süpürge derdinde, birileri de saltanat…

Bayram Yaşlı – Gazeteci