Atom bombasını bile “vuracak” olan tankın motoru yokmuş.. Tuncer Bahçivan yazdı

Altay tankımız motorsuz kaldı!

Tuncer Bahçivan

Güney Kore yardımıyla Altay isminde bir Tank gövdesi yaptık, projemiz tıkandı. OTOKAR’ın gövdesini yaptığı, malum basının “tüm Arap ülkeleri sırada” diye manşet attığı tankımıza motor bulamıyoruz.

Almanların MTU ve Japonların, Mitsubitshi firmalarıyla anlaşamadık, vermediler.”Biz de motorumuzu kendimiz yaparız” diye işi yerli firmamız Tümosan’a havale ettik. Otomobil motoru dahi yapmamış bir firmaya, nasıl olur da 1500 beygirlik spesifik tank motoru yapar diye düşünmedik bile.

Tümosan da altından kalkamayacağı için, bir Avusturya firmasıyla anlaştı. Ancak Tümosan’ın 2015 yılında anlaşma yaptığı Avusturya firması, AVL List GmbH da hükümetinin baskısıyla yan çizdi. Tümosan’a bazı zorluklar çıkardı, birlikte çalışmayacağını açık açık belli etti.

Tümosan da Avusturya AVL List GmbH’dan erken davranarak, “delikanlılık bizde kalsın” tavrıyla, “bizim içişlerimize karışamazsınız” diyerek, 17 Ocak’ta sözleşmesini iptal etti.
Bu arada daha önce Avusturya’nın Türkiye’ye vereceği piyade tüfeği namlu yapma makinlerini de iptal ettiği öğrenildi.
Avusturyalı hükümetinin iddiası Türkiye’deki insan hakları ihlalleriydi!

Sadede gelirsek, motor kaynağını sağlama bağlamadan, gövdesini yaptığımız tank elimizde kaldı, seri üretime geçemedik. Tıpkı uzun menzilli hava savunma sistemini “biz de kendimiz yaparız” dediğimiz gibi, tank motorunu da kendimiz yapacak mışız!

İnşallah da hangi teknolojiyle?

Eski bilim yeni savunma bakanı Fikri Işık 2015 Kasım seçimlerinden önce, “yerli oto yapacağız dünyaya satacağız, 2 liralık şarjla 100 km gidecek, üreteceğimiz araç dört tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak. Ona F-16 yazılımı yükleyeceğiz.” Demişti ya o proje hala yerinde sayıyor.

Üzgünüm bakanı yanıltıyorlar, “savunmada dışa bağımlılık” onun dediği gibi değil, en az %75. AKP basını hep; ANKA İHAsı, Altay tankı, Atak helikopteri için “dünya onlardan almak için sırada bekliyor” diye yazdı, bir tekini satabildik mi?
Bakanın iyi niyetli olduğuna inanıyoruz da, bu işler oy devşirmek için bol keseden üfürmekle olmuyor, teknolojiyle oluyor. O teknolojiye kavuşmak da böbürlenmekle, yüksekten atmakla değil, kaliteli personel bulup iyi yetiştirmekle olur.
O personele iyi bir yaşam sağlamakla olur.

Kaynak:
www.savunma-istihbarat.com