Teknesinin şiirden alıntı “Denizkızı girmiş düşünceme Ben iflah olmam” yazan adam.. Şiir Halim Şefik Güzelson’un “Balık Ağzı” adlı şiirinin belki de en güzel dizesisidir…
PEKİ;
AKSONA MEHMET KİMDİR ?
Denizlerin altında geçen yarım asır bir hayat.
Mehmet Baş, bilinen ismiyle Aksona, geçmişi elimizdeki yazılı kayıtlara göre bin yedi yüz yıl evvele dayanan Bodrum süngerciliğinin yaşayan efsanesidir.
O, süngerciliğe öylesine tutkundur ki tirhandiline de Aksona Mancorna adını vermiştir. Yıllardan beri Ege ve Akdeniz’de dalmadığı deniz dibi bırakmamıştır. Ona, denizin dibini mi iyi bilirsin karayı mı, diye sormak anlamsızdır. Çünkü o, derin suların sünger avcısı bir “mancorna”dır.
10 Ocak1950’de Bodrum’un Çitlik köyünde doğan Aksona Mehmet, beş kuşak önce Çiftlik’e yerleşmiş olan çiftçi bir ailenin çocuğudur. Ailesinde başka denizci bulunmamaktadır Çiftlik İlkokulu’nu bitirdikten sonra, Milas ortaokuluna devam etmiş ve imkânsızlıklar nedeniyle ortaokuldan ayrılmıştır.
O, on üç yaşındayken kıyıda balık avlayan birinin maskesini takar ve denizin dibine bakar. O bakış onun denizin gizemine bağlanması için yeter. Bu bağlanma kısa sürede tutkuya dönüşür. Kısa sürede kıyılarda dalış ona yetmez, 1965 yılında Mayıs ayında, Muzaffer Cengiz’e ait Engin Kardeşler isimli sünger teknesinde dalgıç olarak çalışmaya başlar. İlk dalışını Bodrum açıklarındaki Deli İbrahim Sığlığı’nda yapar. Artık denizin dibinden bir daha da kopamaz.
Askerliğini 1970-71 yıllarında Mersin’de bir çıkartma gemisinde yapan Aksona, 1974 yılında dünya süngerciliğinin merkezi Kalimnos’ta süngerci olarak çalışır.
1981 yılında Şafak isimli süngerci teknesini satın alır ve ismini “Aksona” olarak değiştirir. Aynı yılın mayıs ayında, yedi kişilik sünger ekibi ile kendi teknesinde ilk seferine çıkar.
1983 yılında evlenir, 1986’da oğlu Fatih ve 1988’de kızı Deniz dünyaya gelirler.
Aksona Mehmet, 1985 yılında İspanyanın Mayorka adasında yapılan Dünya şampiyonasına, yine aynı yıl ve 1986’da çeşitli Avrupa ülkelerinde yarışlara katılır. Milli dalış takımıyla katıldığı bu şampiyonalarda çeşitli dereceler alır. Yurtiçinde katıldığı yarışmalarda altı kez birinci olur.
1987’de 12 metrelik tirhandili ile mavi yolculuk hizmeti vermeye başlar.
Aksona,1998’de hayallerinin teknesine kavuşur. Artık tasarımını kendisinin yaptığı 18 metrelik tirhandili Aksona Mancorna ile yelkenler fora deme mutluluğuna kavuşmuştur.
Aksona Mancorna, o zamandan bu yana engin deneyimiyle mavi yolculuklarının ve dalış turizminin gözdesi olarak deniz dostlarına hizmet vermektedir.
Aksona diyor ki; Denizin gücü sonsuzdur. O, insana doğanın gücüne saygıyı, sonsuz enerjisinden yararlanmayı öğretir. Kim, denizin dilinden anlar, kim, onunla uyumlu yaşar, deniz ona hayatın her türlü nimetini bağışlar.
Denizin dibi öylesine büyülüdür ki ben ne zaman dalsam, hep şu efsanelerdeki denizkızları gerçek olsaydı da karaya hiç ayak basmasaydım, derim.
Deniz, büyük önderimiz Atatürk’ün hedef olarak gösterdiği çağdaş uygarlığa giden en kestirme yoldur. Yeryüzünde denize sırtını dönmüş tek uygar ülke yoktur.
.
Mavi Yolculuk, suyun derinliklerinden gücünü alan insanları Ege’nin berrak mavisiyle buluşturur. Mavi’nin yolcuları hayatın ne kadar yaşanası olduğunu bir kez daha keşfederek evlerine dönerler
Yüreği insan ve deniz sevgisiyle dolu yeryüzünün bütün insanlarına kucak dolusu selamlar olsun…
Aksona Mehmet