“Yaşar Kemal Paris’e geldiğinde hep bana ‘Mardinli gel konuşalım biraz’ derdi”.. Muammer Elveren yazdı

Yaşar Kemal - Muammer Elveren

EFSANE YAZAR YAŞAR KEMAL’İN 4.CÜ ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ ANISINA
Kitaplarımı okuyanlar savaş düşmanı olsun…
Bu sözler Efsane yazar Yaşar Kemal’e ait.
Türkiye’nin en önemli edebiyatçılarından Yaşar Kemal 2015 yılı Şubat ayının 28 inde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.
Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ilk Türk yazarı olan Yaşar Kemal 92 yaşındaydı.
Yaşar Kemal, Kasım 2014’te Bilgi Üniversitesinin ‘Fahri Doktora’ unvanı vermek için düzenlediği törene sağlık sorunları nedeniyle katılmayınca adeta ‘vasiyet’ gibi bir mesaj göndermişti. Törende okunan mesajda dünyaca ünlü yazar şöyle diyordu;
-Benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun.
-İnsanın insanı sömürmesine karşı çıksın.
-Kimse kimseyi aşağılayamasın.
-Kimse kimseyi asimile edemesin.
-İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükumetlere olanak verilmesin.
-Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki, bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçmuş gitmiştir.
-Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığın utancıdır.
-Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar.”
Yaşar Kemal Paris’e her gelişinde beni mutlaka arardı. Bu nedenle adı ne zaman geçse onunla ilgili birçok olay film şeridi gibi gözümün önünden geçiyor.
Yaşar Kemal roman yazdığında çok önemli bir durum olmadığı zaman eve kapanır dışarı çıkmadığını söylerdi. Aralık 1993 te ölen Ressam-Çizgi ustası Abidin Dino’nun anısına eşi Güzin Dino Mayıs 2005’te Paris ‘Galerie Vielle du Temple’ da gerçekleştirilen serginin açılışını yapmak üzere davet edilmiş ve eşi Ayşe Kemal Baban ile gelmişti.
Sergiye Paris Büyükelçisi Uluç Özülker, OECD Büyükelçisi Sencar Özsoy, Başkonsolos Aydın Sezgin, Büyükelçi Orhan Güvenen katılmıştı. Davetliler arasında SİPA Press’in patronu Gökşin Sipahioğlu, Ressam Utku Varlık ve Ömer Kaleşi, Yazar Nilüfer Göle, Seramik sanatçısı Alev Ebuzziya, Karikatürist Selçuk Demirel, Tarihi eser uzmanı Ahmet Benli gibi tanınmış isimler vardı.
Yaşar Kemal bir ara koluma girdi ve ‘Mardin’li biraz dışarı çıkıp hava alalım’ dedi.
Her Paris’e gelişinde görüştüğüm ve ‘Yaşar Abi’ diye hitap ettiğim Efsane yazar beni ismimle değil hep ‘Mardinli’ diye çağırırdı.
Kapının önüne çıkınca ‘Kemal Abi bildiğim kadarıyla roman yazıyorsun nasıl oldu da yazıya ara verip geldin’ diye sorunca “Doğrudur roman yazarken pek çıkmam ama Abidin’i 21 yaşında tanıdım ve dostluğumuz ölümüne kadar devam etti, Güzin hanım da onun emanetidir.
Onun için ‘Fırat Suyu Kan Akıyor, Baksana’, ‘Karıncanın Su İçtiği’, ‘Tanyeri Horozları’ ve ‘Bir Ada Hikayesi’ dörtlemesinin sonuncusu ‘Çıplak ada-Çıplak Deniz’i yazarken Güzin Hanım ‘Açılışı yapar mısın?’ diye arayınca hiç düşünmeden ‘evet’ diyerek yazıyı bırakıp Paris’e geldim” demişti.
Yaşar Kemal bütün şanına, şöhretine rağmen işte böyle dostluklarına da sadık bir insandı.
Ölümünün birinci yıl dönümünde bu hatıralarla anmak istedim.
Mekanı cennet olsun…

Muammer Elveren