Erdal İnönü bir gün bana, “Önay!” dedi ve anlattı

Sevgi ve saygıyla anıyorum

Erdal İnönü bir gün bana, “Önay!” dedi. “Ben asla siyasetçi olamadım, değilim de zaten. Ben bir bilim adamıyım. Ama bazen zorunluluklar, babamın tarihi bir kişiliğe sahip olması, sizi istemediğiniz şeyleri yapmak zorunda bırakıyor. Bazen bunlar tarihi bir görev haline geliyor.” demişti. Ve bana, “Bir gazeteci olarak siyasete fazla bulaşma.” diye bir tavsiyede de bulunmuştu.
“Neden?” diye sorduğumda aldığım yanıt oldukça ilginçti:

“Siyasete yeterince bulaşmış gazeteciler var. Bu ülkenin siyasetle ilgilenen gazetecilere değil, bilimle ilgilenen, bilimsel haberlere imza atan, bunu halka duyuran gazetecilere ihtiyacı var. Toplumumuzdaki bilime eğitime olan ilgi artarsa siyaset de kendiliğinden düzelir o zaman…”

Erdal İnönü ile gerek Bebek’teki evinde, gerek Tuzla’da Sabancı Üniversitesi’ndeki odasında, gerekse Kandilli’deki Tübitak Feza Gürsey Enstitüsü’ndeki odasında zaman zaman bir araya gelir sohbet ederdik. Bazen bir gazeteci olarak haber için, bazen ise bir arkadaş bir dost olarak sohbet etmek için.

Ama asıl dostluğumuzun pekişmesinin bir öyküsü var. Erdal bey bu mütevazı odalarından birinde bir gün bana, Osmanlı döneminde yaşamış bir matematikçi olan Mehmet Nadir’in yaşam öyküsünü yazdığını, ancak uzun zamandır aramasına rağmen, ne yazık ki ne kendisinin, ne de ailesinin hiçbir fotoğrafını bulamadığını anlatmıştı. Bunun için gerçekten üzülüyordu. Ben de dinlemiş, bir süre daha sohbet ettikten sonra da yanından ayrılmıştım. Gazeteye dönünce de ilk işim Mehmet Nadir’i araştırmak olmuştu. Araştırmalarım sonuç vermiş, matematikçinin ailesini bulmayı başarmıştım. Sonra da hem Mehmet Nadir’in kendisinin, hem de aile fotoğraflarını elde etmiştim.
Bunları Erdal beye götürdüğümde, kendisi için büyük bir sürpriz olduğunu söylemiş, büyük bir heyecanla karşılamış ve çok mutlu olmuştu. Sonra da kitabının önsözünde bana iltifatlarda bulunarak teşekkür etmişti. Ben de kendisinin izniyle, bu olayı Milliyet Gazetesi’nin Pazar Postası ekinde bir haber haline getirmiştim.

Erdal beyi, fizik, matematik problemleri çözerek bilimle iç içe olmak, onu siyasetin cafcaflı gösterilerinden her zaman çok daha mutlu etmiştir.
İyi ki tanımışım dediğim insanlardan biridir Erdal İnönü.

Bu değerli bilim adamını, ölümünün 12. yıldönümünde sevgi ve saygıyla anıyorum.

Önay Yılmaz