1994 yılında RTÜK Yasasının çıkmasında, Basın Konseyi ve Basın Konseyi kurucu Başkanı Oktay Ekşi’nin vebali büyüktür

Meriç Köyatası

Aşağıda, Basın Konseyi’nin Fox TV, Tele1 ve Halk TV’ye uygulanan RTÜK cezaları nedeniyle yaptığı açıklama var.
Bu açıklanın altına imzamı atıyorum.
Ancak bir hatırlatma yapmayı da görev biliyorum. 1994 yılında RTÜK Yasasının çıkmasında, Basın Konseyi’nin ve Basın Konseyi kurucu Başkanı Oktay Ekşi’nin vebali büyüktür.
1994 yılında RTÜK Kanunu çıktığında, Süleyman Demirel’in başkanlığında, DYP-SHP hükümeti vardı.
Radyo ve Televizyonların denetlenmesi ve RTÜK kurulması konusunda Oktay Ekşi ve Basın Konseyi çok büyük gayret sarf ediyordu.
O dönemde fazla televizyon yok.
Haberde en etkili televizyon Star TV, Kanal 6 biraz haber veriyor, Show TV tamamen eğlence içerikli yayın yapıyor.
Ben de Star TV’nin Yorumcusuyum.
Kanunla ilgili hazırlıkları da basın işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Gökberk Ergenekon yapıyor.
Hazırlanan taslağı görür görmez, soluğu Başbakan Süleyman Demirel’in yanında aldım. Kanun taslağının antidemokratik olduğunu, radyo ve televizyonlar üzerine iktidarın ve bürokrasinin egemenlik kuracağını açıkladım.
Ne öneriyorsun dediğinde de, bugün ihtiyaç duyulan iki maddelik bir düzenleme yeter. RTÜK, televizyon ve radyolar için frekans tahsisi yapar.
Televizyon ve radyo yayınları ile işlenen suçlar Türk Ceza Kanunu ve Basın Kanunu kapsamında değerlendirilir.
Bu iki madde dışındaki her şey sansüre girer dedim. Yanımda ilgili bakan Gökberk Ergenekon’u aradı. Benimle yaptığı konuşmayı aktardı ve birlikte görüşmemiz talimatını verdi.
Gökberk Ergenekon’la da iyi bir dostluğumuz var.
Gittim, uzun uzun anlattım.
Basın konseyi ve Oktay Ekşi çok bastırıyor ve iktidar ortağı SHP’yi de etkilemişler.
Onları ikna edemedim dedi.
Ve RTÜK yasası o dönemde SHP’nin bastırması, Basın Konseyi, Hürriyet Gazetesi, tam hatırlamıyorum ama Milliyet ve bir iki gazetenin desteği ile DYP ve SHP oyları ile (ANAP’ın tutumunu hatırlamıyorum) kanunlaştı.
O dönemin ilgili Bakanı Gökberk Ergenekon, Allah afiyet sıhhat versin yaşı epey ilerledi ama Oktay Ekşi herkes yerli yerinde duruyor.
Ben de buradayım.
Eğer kabul ederlerse bu konuyu tartışırız.
TV ve radyoları kontrol altına almak isteyen bürokratik ve oligarşik zihniyet, iktidarı siyasal islamcılara kaptırınca sonuçlar daha da ağırlaşıyor.

Meriç Köyatası

BASIN KONSEYİ:
RTÜK YİNE TELEVİZYONLAR ÜZERİNDE ‘İKTİDARIN SOPASI’ OLDU

FOX TV SUSTURULMAMALI
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), başta FOX TV olmak üzere iktidarın muhalefet yapan televizyon kanallarını susturmak için yine ağır cezalar yağdırdı.
FOX TV’de Fatih Portakal’ın sunduğu Ana Haber programı, ‘yayın ilkelerinin ihlal edildiği’ gerekçesi yaratılarak, RTÜK Üst Kurulu’nun 6 iktidar temsilcisinin kararıyla, 3 kez durdurma ve üst sınırdan idari para cezalarına çarptırıldı. Muhalefetin atadığı 3 üyenin ret oyuna karşılık alınan bu ağır cezanın, tümüyle siyasi karar olduğu ortadadır.
Yine FOX TV’de İlker Karagöz’ün sunduğu ‘Çalar Saat’, TELE 1’de Can Ataklı’nın sunduğu ‘Gün Başlıyor’ ve Halk TV’de Gürkan Hacır’ın sunduğu ‘Şimdiki Zaman Siyaset’ programlarına da ağır idari para cezaları verildi.
Demokrasinin ve basın özgürlüğünün olduğu hiçbir ülkede, gerçekleri halka duyuran, eleştirel bakışla yol açan yayın organları, ‘iktidara muhalif’ diye cezalandırılamaz. Gazeteciler ‘virüs’ gibi görülemez.
FOX TV gibi, halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmeti nedeniyle Basın Konseyi’nin geçen yılki ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görülen, en fazla izlenen televizyon kanalına verilen hukuksuz kararın, aslında iktidar partilerine oy verenler dahil toplumun büyük kesimini oluşturan izleyicisinin de cezalandırılmasıdır.
RTÜK, yıllardır gerçekleri halka duyurduğu için reyting rekorları kıran FOX TV Ana Haber programını ve toplumun en güvenilir haberci olarak ödüllendirdiği Fatih Portakal’ı cezalandırmakla ‘iktidar sopası’ olarak görev yaptığını bir kez daha kanıtlamıştır.
Üst kurula; RTÜK yerleşik kurallarının dışına çıkarak verdiği bu zorlama karalarıyla, hukuka saygılı ülkelerde olduğu gibi, bu tür davranışlarının sorumluluğu olduğunu hatırlatmayı bizler görev biliyoruz.
Basın Konseyi olarak, halkın gerçekleri öğrenmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan her açıdan bu zorlu dönemde RTÜK’ün muhalif medyayı susturma girişimini kınıyoruz.
Başta FOX TV olmak üzere, gerçekleri halka duyurmayı görev sayan özgür medyanın daima yanında olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.
RTÜK’ü ‘iktidarın sopası’ olmaktan vazgeçip, anayasamızın teminatı altında bulunan basın özgürlüğüne saygılı olmaya çağırıyoruz.
BASIN KONSEYİ