İstanbul’da 164 yıl yaşadı.. Zaro Ağa öldüğünde cesedini incelediler

Zaro Ağa (1777 – 1774; Bitlis – 29 Haziran 1934, İstanbul), 157 ya da 160 yıl yaşamış, Türkiye’nin en uzun yaşayan insanı ve yabancı kaynaklara göre ise dünyanın en uzun yaşayan birkaç kişisinden biridir. Şerif Mirza aşiretindendir.. 

Zaro Ağa, on Osmanlı padişahı, bir cumhurbaşkanı görmüş, altı savaşa katılmış ve bazı kaynaklara göre yedi kez, bazı kaynaklara göre de 13 kez, başka bir kaynağa göre 29 kez evlenmiştir. Beşi kız olmak üzere 13 çocuğu, 29 torunu olmuştur.

Yaşam öyküsü Zaro Ağa, bazı kaynaklara göre 1774, bazı kaynaklara göreyse 1777’de Bitlis, Mutki, Meydan köyünde doğmuştur. 18. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’a gitmiş ve Selimiye Kışlası, Ortaköy ve Tophane camiilerinin inşaatında çalışmıştır. Elli yaşlarında uzun yıllar İstanbul Hamal Topluluğunun başında kalmıştır.

Daha sonra operatör Emin Bey’in şehreminliği zamanında belediye serhademeliğine getirilmiş ve bu vaziyeti ölümüne kadar sürdürmüştür. Böylece son günlerini İstanbul’da geçirmiştir ve burada ölmüştür.
Ölümüne yakın ise kapıcılık yapmıştır.
Dünya basının odak noktası olmuş ve dünyanın en uzun yaşayan insanı olarak 1925’te İtalya’yı 1930’da alkol karşıtı bir derneğin daveti üzerine Yunanistan’dan hareket ederek Amerika’yı, 1931’de İngiltere’yi ziyaret etmiştir.
Mustafa Kemal’in huzuruna iki kez çıkmış ve ona sultan diye hitap etmiştir. Mustafa Kemal ile görüştüğünde çok iyi işi yaptığını söylemiş ama kadınlara fazla hürriyet vermesini eleştirmiştir.

Ölümü Yapılan otopside Zaro Ağa’nın oldukça uzun yaşamasına rağmen pek çok sağlık sorunu olduğu tespit edildi. Bunlar arasında tüberküloz, kalp büyümesi, beyinde damar tıkanıklıkları ve üç böbreklilik sayılabilir.

Amerikan kaynaklarında geçen Amerika’da öldüğü yolundaki rivayetler muhtemelen Zaro Ağa’nın Amerika’da bir süre yaşaması ve öldükten sonra cesedinin incelenmek üzere Amerikalı bilim adamları tarafından istenilmiş ve gönderilmiş olmasına dayanır.
Ayrıca öldüğünde asıl yaşının 164 olduğu yolunda da iddialar vardır.

(Kaynak:Vikipedi)

Kaynak: Tarihi Olaylar ve Fotoğraflar – facebook

zaroaga