Seferihisar Belediye Başkanı Yetişkin’den Yiyin Gari projesi

Fatih Yardım - Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin

Yeniçağ’ı ziyaret eden Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, hayata geçirdikleri uygulamayla komisyonu ortadan kaldırarak vatandaşla esnafı buluşturdu. Üretici pazarlarını hayata geçiren Yetişkin, “Vatandaş aracısız istediği ürüne kavuşuyor” dedi.

İzmir Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Yeniçağ’ı ziyaret etti. Gazete yönetici ve yazarlarıyla bir araya gelen Yetişkin, bugüne kadar hayata geçirdikleri projeler ve önümüzdeki dönem Seferihisar’a yapacakları katkılar konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İsmail Yetişkin, bir yandan pandemi diğer yandan ekonomik krizle boğuşan Seferihisarlılar için birçok çalışma yürüttüklerini belirtti. Yetişkin, “Dedik ki en azından Seferihisar’da temel gıda maddelerinde bir şeyler yapalım. Vatandaşı daha ucuz gıdayla buluşturalım dedik. Bunun için önce üretici pazarları kurduk. Sonra bunları arttırdık. Ürünleri arabaların üzerine koyduk, direkt üreticiyle tüketiciyi bir yerde buluşturduk. İnsanların, aracı ve komisyoncu olmadan ürüne kavuşmasını sağladık. İkincisi dedik ki; Tansaş mantığıyla marketler açalım. Vatandaşın yararına burada bir şey yapalım.
Hem istihdam sağlayalım, hem de insanlar gelsin buralarda alışveriş yapsın. Halk Marketleri kurduk.” dedi. Bu konuda besicilerle yapılan uygulama örneğini veren Başkan Yetişkin sözlerini şöyle sürdürdü;
”Seferihisarlı hayvan üreticisinin hayvanlarını kestiriyoruz ve o bölgenin hayvanlarını et reyonunda satışa sunuyoruz. Hem oradaki hayvan üreticisine bir katkıda bulunmuş oluyoruz, hem de bölgenin güvenilir etini insanlara sağlıklı bir şekilde yedirme fırsatı buluyoruz.
Piyasadaki et, bizim Halk Markette bir tık daha aşağıdır. Peynir, süt gibi gıda ürünlerinin birçoğunda bu durum böyle. Seferihisar’daki üretici ve yetiştiricide ne varsa, özellikle kooperatif ürünlerini o markette bulabilirsiniz”

Başkan Yetişkin, büyük ilgi gören “Yiyin Gari” projesine ilişkin de açıklamada bulundu. Yetişkin şunları söyledi:
“Satışlar artık internet üzerinden, sanal üzerinden olmaya başladı. Her kapının önünde bir tane büyük marketlerin aracını görebiliyorsunuz.
Biz de bu konuda ne yapabiliriz, esnafı maliyet konusunda nasıl koruyabiliriz diyerek harekete geçtik. Biz bir uygulama yapalım dedik.
Adına ‘Yiyin Gari’ dedik. Bir uygulama geliştirdik. Telefon için bir uygulama yaptık. Büyük marketlerin yaptığı gibi.
Sisteme dahil olan marketler var. Bizim kendi marka marketimiz de telefon uygulamasında yerini aldı. Oradan istediğiniz bir siparişi girebiliyorsunuz ve bu sipariş sizin ayağınıza hemen geliyor. Sıfır komisyon.
Direkt Seferihisar’daki yerel marketten veya bu sisteme dahil olan herhangi bir restorandan sipariş ettiğiniz şey size sıfır komisyonla geliyor.
Hem size komisyon yansımıyor, hem de işyerine maliyet yansımıyor.
Bu şekilde bir alışveriş mantığı geliştirdik.
Seferihisar’da buna ilgi gösterdi. Umarız ileriki günlerde sistem daha da gelişerek devam edecek.
Bu uygulama sadece Seferihisar’da geçerli.
Dahil olmak isteyen esnafı bu sisteme aldık.
Mesela ‘Ben işte A manavından domates, biber, patlıcan almak istiyorum’.
Telefondaki uygulamadan giriyorsunuz, servis evinize kadar geliyor ve sıfır komisyon ödüyorsunuz. Mesela bir ürün için getirme parası olarak yüzde 18 komisyon alınıyor. Sanki bir ortak. Yüzde on sekiz ne demek?
Mesela şimdi Migros’tan getirme parası var. On lira, on beş lira. O ürüne bağlı. Bizi tanıyorlar diyelim. Restoranın sahibini tanıyorum.
Geliyor. ‘Abi’ diyor. Allah aşkına oradan vermeyin diyor. Biz de bu hizmeti uygulama olan telefonla veriyoruz.
Esnaf zor durumda. ‘WhatsApp hattından sipariş ver’ diyor. ‘On üç, on dördü komisyona gidiyor’ diyor. Yüzde on sekiz KDV ödüyorsunuz. Bir devlet ortak zaten.
Bir de onlar ortak girdi mi? Zaten size bir şey kalmıyor.”

Yetişkin, “Onun yanı sıra bu Halk Markete, Seyyar Market diye bir market ekledik pandemi döneminde. Marketten uzak olan mahallelerimize o seyyar marketi gönderdik. Ve bu proje ‘En İyi Kentsel Yaşam Ödülü’nü kazandı.
Herkesin ayağına market gitti. Yani sipariş değil, marketin kendisi vatandaşın ayağına gidiyor. İnsanlar bu marketten istediğini alabiliyor” dedi.

NÜFUS ARTIŞIYLA YENİ DÖNEM

Başkan Yetişkin, yazın nüfusun artması kışın ise azalması sebebiyle kayıtlı nüfus az görünmesi sorunu nedeniyle gelir kaybı yaşadıklarını belirterek, bunun için bir kampanya yaparak kayıtlı nüfusu artırdıklarını söyledi.
Yetişkin,
“Nüfusumuz 48 bin civarındaydı. İyi bir kampanya süreci geçirdik.
Yani hep beraber, sağ olsun bütün çalışma arkadaşlarımız da o iş için büyük çaba sarf etti. 52 bin 500’ü yakaladık.
Ama şu anda kışın yaşayan nüfus sayısı bile yetmiş seksen bin civarındadır.
Ancak bu resmi kayıt değil. Nüfus artışının getirisi nedir derseniz; İller Bankası payımız değişiyor. Tabii belediye olarak 50 bini geçince. Kadromuzu artırabiliyoruz.
İlçenin statüsü değişiyor. Belediyenin en önemli şeyi, kadro. Stratejik plan yapmaya başlıyorsunuz. Kesinlikle daha fazla yatırım yapacağız, ne kadar bütçeleme yapacağız, hangi kuruculara önem vereceğiz, hangileri şu tarife edilecek diye çalışma yürütüyoruz” diye konuştu.

8 PLAJIN MAVİ BAYRAĞI VAR

Tarımın Seferihisar için önemine dikkat çeken Yetişkin, meyve sebze üretimine katkı verdiklerini belirtti. Yetişkin, mandalina gibi ürünlerin jeotermal fırınla kurutup, vatandaşa sunulduğunu ve çok beğenildiğini söyledi. Yetişkin, “Mandalina dışında lavantamız var. Karakılçık buğdayımız var. Zeytinimiz var. Aynı şekilde aynı yerde zeytin kurutuyoruz mesela” dedi.
Temiz deniziyle de turizm açısından Seferihisar’ın önemli bir ilçe olduğunu belirten Yetişkin, 8 mavi bayraklı plajlı tek ilçe olduklarını 9’uncu için de başvurduklarını, üstelik plajların halka açık olduğunu söyledi.

HALKIN HİZMETİ HİÇBİR ZAMAN BEKLEMEZ

Sürekli olarak vatandaşla bir araya gelmenin kendisini mutlu ettiğini belirten Yetişkin, “Halkın içinde gezmeyi seven bir başkanım. Fırsat buldukça dışarı çıkmaya çalışırım.
Benim arka cebimde devamlı not defterim vardır, halkın hizmeti hiçbir zaman beklemez, gelen her türlü talebi almaya devam ederim.
Pazartesi günleri hangi birimle ilgiliyse o birim müdürleriyle bir araya gelip, konuşur ve çözüm aramaya çalışırız.
Hem halkı birebir yakalama şansım oluyor, hem de halkın içerisinde sorunları, dertleri, iyi gününde kötü gününde yanında olma şansım oluyor” ifadelerini kullandı.

Orhan Can – Yeniçağ Genel yayın Yönetmeni Fatih Yardım – Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin
Yeniçağ Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yardım – Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin – Orhan Can
Yeniçağ Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yardım – Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin – Orhan Can
Yeniçağ Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yardım – Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin – Orhan Can
Fatih Yardım – Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin