Fanatik Gazetesi’nin usta Beşiktaş yazarı Orhan Yıldırım “Kayıp 64” yıl başlığında bir yazı kaleme aldı.
Yazının tamamı şöyle:
Kayıp 64 yıl
Beşiktaş’ın kuruluş tarihi konusunda çok fazla hikayeler var. Her ne kadar bunu getirip: 19.03.1903’e hatta saatte verip 19:03’e bağlamaya çalışsalar da durum farklı!..
Rahmetli Cenk Koray abi yöneticilik döneminde kağıt üstünde gasp edilen şampiyonluklar ve kuruluş tarihi için çok mücadele etti..
Aynı şekilde tarihçi yazar Vala Somali’de öyle..
Yıllardır bu ve daha dar birçok önemli isimden gelen hikayeler mevcut.
İşte bu yüzden uzun yıllara dayalı bir araştırma içinde olduk…
Fatih’in gemileri..
Şu anki Dolmabahçe Sarayı’nın bulunduğu yer, eskiden doğal Körfez imiş. Hatta Osmanlı donanması sefer öncesi buradan törenler ile uğurlanıp, karşılanırmış. Sığ olduğu için de, her şeye elverişli alan.
Öyle ki, Fatih Sultan Mehmet, gemileri buradan karaya çıkarıp, Haliç’e indirme dehasını gösterdiği bölge..
İşte bu Körfezin üstüne toprak kayması olunca, bataklığa dönüşmüş. O güzelim Körfez, tam tersi görünüm kazanmış. Doldurup, düz hale getirildiği için de; Dolmabahçe olarak isimlendirilmiş..
İlk başlangıç 1839 da
İşte Saray’ın yapımı 1839 yılında başlanmış.. Bazı kaynaklara göre dolgu ve inşaat işleri için 16 bin kişi çalışmış. İçlerinde savaş tutsakları çoğunlukta.
Osmanlılar’ ile esirler, arasında; iş için moral olsun diye, bugün ki, konser alanı olan yerde spor müsabakaları yapılmış.
Güreş başta olmak üzere, birçok farklı alanlarda ve bol seyircisi olan eğlence türü yarışmalar..
Gelenek sürmüş
Dolgu ve saray inşaatı sonrası, buraya bağlı çalışan dönemin arabacıları, bu geleneği kendi aralarında sündürür olmuşlar. Akaretler’lerdeki Kahveci Paşa köşkünün geniş avlusu bunların merkezi haline gelmiş.
Yangından mekan değişti
Bu köşkün bir bölümünün yanması üzerine, Güreş, Boks, Barfiks, Gülle ve Halter gibi sporlar Serencebey’deki Osman Paşa konagı bahçesine taşınmak durumunda kalınmış. Zira dışarda yasak!.. Branşlar çoğalmasına rağmen, insanlar azalmış. Öyle ki, burada sadece 4 kişi ile devam etmeye kadar inmiş yarışlar..
1903 yılında Beşiktaş Berekek Jimnastik kulübü adında kuruluş gerçekleşti. Ardından 1910 senesinde Beşiktaş Osmanlı Jimnastik kulübü adı ile ilk tescillenen spor kulübü oldu..
İlk kulüp binası ise sadece bir odadan ibaret. Akaretler’de 49 numaralı bunanın bodrum katı..
Ruhu çok daha eski
İşte 1903 diye lanse edilen Beşiktaş’ın gerçek kuruluşu 1839 ruhu.. Resmi kuruluşu 64 yıl sonra yapılsa da, ilk temelleri bugün ki, stadın tam karşısında atıldı.
Umarız ki, bir Başkan çıkıp bu yaşanmışlığa sahip çıkarak, kuruluş tarihini yeniden aslına uygun olarak tescil ettirir..
Orhan Yıldırım
Kaynak sayfa: Konuk yazar:
https://www.besiktas.com.tr/yazarlar/orhan-yildirim/kayip-64-yil/302