Nezih Demirkent’in kemiklerini sızlatan olay:
Dünya Gazetesi satıldı..!
Ekonomi gazeteciliğinin temellerini atan, yayımcılıkta ilkleri gerçekleştiren, Anadolu basınına ekonomi haberciliğini aşılayan Dünya Gazetesi, uzun süredir çektiği maddi sıkıntıları aşamayınca, satılarak yayın hayatından çekildi. Bu satıştan önce, rahmetli Nezih Demirkent’in çok istekli müşterisi Aydın Doğan’a satmadığı, ‘’Benim Mabedim’’ dediği Dünya gazetesinin modern binasının da, Loft markası ile piyasada yer alan tekstil şirketine satıldığı öğrenildi.
1981 yılında Hürriyet Gazetesinin unutulmaz Genel Müdürü duayen gazeteci Nezih Demirkent’in, gazeteden ayrılırken tazminatı karşılığında Erol Simavi’den devraldığı Dünya Gazetesi, yayın politikasını değiştirerek, basında bir ilk olan ekonomi gazeteciliğine kapılarını açmıştı. Dünya gazetesi ile birlikte, ekonomiye sadece sütunlarda yer veren Babıali basını, bu sihirli anahtar sayesinde ekonomi haberleri için sayfa ayırmaya başladı. 2 Mart 1981 tarihinde Dünya Süper Veb Ofset A.Ş.’yi kuran Nezih Demirkent DÜNYA gazetesini, yayıncılık ve dağıtım faaliyetleri ile Türkiye’nin en saygın ve köklü medya kuruluşu haline getirmişti.
Bir zamanlar Dünya vardı !..
Gazetenin abone pazarlaması ve dağıtımlarının gerçekleştirilmesi için 1983 yılında Dünya Ekonomi Basın Yayın Dağıtım A.Ş. kuruldu. Yine aynı yıl kurulan Dünya Süper Dağıtım, dünyanın önde gelen gazetelerinden The Wall Street Journal ile anlaşarak Türkiye’de dağıtımını üstlendi. 1984 yılında kurulan Dünya Aktüel A.Ş. ile kitap evi zincirleri açmaya başlayan grup, aynı dönemde Dünya İnfotel A.Ş. ve Dünya Bilişim A.Ş. ile eğitim yayınları dağıtıcılığı faaliyetlerine başladı. Süreç içerisinde perakende ve eğitim faaliyetleri Dünya Aktüel A.Ş. çatısı altında toplandı. Hızla büyüyen şirket, Türkiye’de binden fazla okulun eğitim yayınlarının tedarikçisi konumuna geldi.
Dünya Şirketler Grubu, kurulduğu Cağaloğlu’ndan 4 Nisan 1994 tarihinde ayrılarak inşaatını gerçekleştirdiği Bağcılar’daki modern binasına taşındı. Aynı yıl yeni matbaa makineleri ile yayıncılık faaliyetlerine kendi tesislerinde yürüttü. 1994 ile 2000 yılları arasında Türkiye’de yayıncılık ve dağıtım alanında ilkleri gerçekleştiren Dünya Şirketler Grubu, uluslararası yabancı yayınları Türk okuyucular ile buluşturdu. Aynı dönemde dergicilik faaliyetlerine de yoğunlaşan Dünya, bu dönemde Makine Magazin, Dünya Gıda, Dünya İnşaat, Globus, MacWorld ve Dünya Tekstil gibi birçok dergiyi yayın hayatına kazandırdı.
Hedefler gerçekleşemedi..
2001 yılında ani bir kalp krizi sonucu kaybedilen Nezih Demirkent’ten sonra bayrağı kızı Didem Demirkent devraldı. Gazete’nin yeni yüzyıla hazırlanması çerçevesinde dönüşüm hareketi gerçekleştirildi. Dünya logosu, içeriği, tasarımı değiştirildi. Bu çerçevede Dünya Şirketler Grubu, 2015 yılında çevik şirket dönüşüm planları çerçevesinde yeniden organize olarak, tüm şirketlerini tek bir çatı altında topladı. Dünya Süper Veb Ofset A.Ş. bünyesinde yeniden düzenlenen organizasyonda, Yayıncılık, Eğitim ve E-Ticaret alanlarında büyüme hedefleri oluşturuldu. Geçmişten gelen köklü birikim, yenilikçi yaklaşımlar ile birleştirilmek istendi. Ne yazık ki bu girişimler, içine girilen maddi sıkıntılar nedeni ile hedeflerin gerisinde kaldı. Yaşanan tiraj kayıpları, personel maaş ve tazminatları, banka ve dış borçları nedeni ile Dünya gazetesinin satışı gerçekleşti.
Tuhaf bir satış
Aslında Dünya gazetesinin satılacağı konusu, 2015 yılından beri konuşuluyor, yönetimden bu doğrultuda bir açıklama da yapılmıyordu. Ancak satış konusunda gizli görüşmeler yapıldığı, dikkatten kaçmıyordu. Bu görüşmelere, bazı gazetecilerin aracı olduğu dedikoduları da, kulaktan kulağa dolaşıyordu. Gerçekleşen satış, haziran ayında başlayıp Ağustos ayında sonuçlandı. Didem Demirkent, kimle yapıldığı açıklanmayan satış protokolüne göre, Dünya gazetesini eski Genel Yayın Müdürü olan Hakan Güldağ’a devrettiğini açıkladı.Yaklaşık 5 aydır ödenemeyen personel maaşları, büyük birikime ulaşan tazminatlar ve şirket üzerindeki tüm borçların da ödenmesi koşulu ile bir satış protokolunun imzalandığı öğrenildi. Protokola göre, bu satıştan Didem Demirkent’e de 5 milyon lira ödenecekti. ‘’Tuhaf bir satış’’ derken, Dünyanın eski Genel Yayın Müdürü Hakan Güldağ’ın biriken borçları ödeyecek bir gücü olmadığı düşünülürse, gazetenin satışının neden Güldağ üzerine devredilerek yapıldığı, arkadaki şirketin kim olduğu sorusunun yanıtı da, havada kaldı.
Didem Demirkent’ten açıklama
Satıştan sonra gazetenin sahibi Didem Demirkent personele yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle::
“Şirketimiz, hepimizin bilgisi dahilinde uzun süredir gerek Türkiye ekonomisinin daralması gerek kendi borçlarımızın artarak devam etmesi ile çalışamaz duruma gelmiştir. Varlıklarımızın devri veya tasfiyesi bizim için zorunlu olmuştur. ‘Dünya’ adının yaşaması adına bize gelen teklifler içinde Hakan Güldağ’ın bizim ilkelerimizde devam edeceğine inanarak kendisinden gelen teklif kabul edilmiştir. Hakan bey 01.09.2019 tarihi itibariyle Dünya Gazetecilik İşletmesi’ni tüm hak ve borçları ile devralmıştır. Bu kapsamda iş sözleşmeleri de kendisine devredilmiştir. Geçmişe yönelik maaş alacaklarınız tarafımızca ödenecektir. Aynı tarih itibariyle diğer departmanlarımız da iş yükünün kapanması nedeniyle tasfiye olacaktır. Gerekli tüm bilgileri avukatımız Sayın Burak Alp tarafından öğrenebileceksiniz.”
Hakan Güldağ kimdir?
1961’de İstanbul’da doğan Hakan Güldağ, ilköğretimini İstanbul Oruçgazi, orta öğrenimini Özel Darüşşafaka Lisesi ve Pertevniyal liselerinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulunda gazetecilik, Boğaziçi Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesinde tarih okudu. Yüksek öğrenim döneminde gemicilik, dergi yayıncılığı gibi işlerde çalıştı.
1987 yılında Dünya Gazetesinde Dış Haberler Servisi’nde çalışmaya başladı. İlerleyen yıllarda, aynı gazetenin Dış Haberler Servisi Şefliğini, Borsa Servisi Şefliğini yürüttü ve yazı işlerinde görev yaptı.
Cemil Özyıldırım
Kaynak: Facebook