Kurtuluş Savaşı kahramanı TC’nin kurucusu ve 2. adamı İsmet İnönü Küçükyalı Belediye Başkanı Senih Tongsir’in karşısında makama böyle saygı duyuyor. (Senih Tongsir TSYD Başkanı Oğuz Tongsir’in babasıdır)

TSYD Başkanı Oğuz Tongsir Babalar Günü vesilesiyle babasının Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci adamı İsmet İnönü ile çekilmiş bu fotoğrafını paylaştı ve şunları yazdı:

Babamı 10 yıl önce toprağa verdim.
Atatürkçü, çağdaş, laik bir eğitimciydi.
Ama her şeyden önce iyi bir babaydı, benim arkadaşımdı.
Kavga eder, küser, öpüşür, bir gün sonra barışırdık.
Bu fotoğraf 50 yıl önce Belediye Başkanlığı yaparken çekilmiş.
Babamın karşısındaki, Türkiye’nin ikinci adamı İsmet İnönü.
Seni her geçen gün daha çok özlüyorum Baba…

Oğuz Tongsir

Bu tarihi anı ise gazeteci Yalçın Doğan daha önce Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde şöyle anlatmıştı:

İsmet Paşa İstanbul Küçükyalı Belediye Başkanı (CHP) Senih Tongsir’i makamında ziyaret ediyor. Eylül 1968.

Senih Tongsir gazeteci arkadaşımız Oğuz Tongsir’in babası. Senih Bey ile geçen yıl, bir grup arkadaşla birlikte kafa çekiyoruz. 90 yaşına rağmen belleği son derece dinç, aklı saat gibi. Bilgi bol, espri su gibi. Keyifli sohbetin tadı, hepimizin damağında kalıyor.

Senih Bey İngilizce, Fransızca biliyor. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nün ilk mezunlarından. Emekli olmadan önce, Marmara Üniversitesi ile İstanbul’da Fransız ve İngiliz okullarında tarih dersi veriyor. Devrim Tarihi hocası.

Senih Bey geçenlerde aramızdan ayrılıyor. Geride pek çok anı, pek çok fotoğraf bırakıyor. Bunlardan biri de, gördüğünüz fotoğraf, İsmet Paşa ile birlikte.

Bir ara politikaya giriyor. İstanbul’da Küçükyalı Belediye Başkanı seçiliyor. İsmet İnönü onu o sırada Belediye Başkanlığı binasında ziyaret ediyor.

Fotoğrafa dikkatle bakın, koskoca İsmet Paşa nasıl oturuyor, dikkatle bakın.

İsmet İnönü ya da İsmet Paşa. Arkasında Kurtuluş Savaşı var. Garp Cephesi Komutanlığı var. Birinci, İkinci İnönü savaşları var. Mudanya Mütarekesi, Lozan Antlaşması var. Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı var.

Arkasında Cumhuriyet Tarihi’nin ilk yarım yüzyılı var. O tarihi yapan adam. Mustafa Kemal’den sonra, Şevket Süreyya’nın deyimiyle, o İkinci Adam.

Bir ilçenin belediye başkanı karşısında oturuşundaki tevazu müthiş. Belediye başkanının koltuğuna oturmuyor. Koca İsmet Paşa, başkanın karşısında bir koltuğa, şapkası dizlerinde, saygıyla oturuyor.

Tarihin, tarih yapanları nasıl anacağına, onların bu tavırları karar veriyor.

Benzer fotoğraflara son yıllarda çok ihtiyacımız var. Örnek olur mu, bilmem.

İsmet Paşa 25 Aralık 1973’te hayata veda ediyor. Bugün onun ölüm yıldönümü. Ruhunuz şad olsun Sayın Paşam, Sayın Başbakanım, Sayın Cumhurbaşkanım.

Yalçın Doğan