Kaçak Yolcu…
“İç Anadolu’nun iki koca ozanı İstanbul’dadırlar… İkisi de plak kaydı için gelmişler, biri Kadıköy de bir dostunda, diğeri de Aksaray’daki ucuz bir hotelde kalmaktadırlar… Her iki ozan da kentlerinin gururu, birbirlerinin rakibidir. Koca ozanlarımızdan biri maalesef bağlamasını kaybeder, morali çok bozulur, plak kaydına ara verir, fukara bir insandır, yeni bağlama alacak kadar parası yoktur…
Son parasıyla otelin hesabını kapatır, bir tren bileti alır, dostlarıyla vedalaşır… Anlaşılan o ki, plak kaydını yarım bırakıp, köyüne dönecektir… Bir sabah sessizce otelden ayrılır, Haydarpaşa’ya doğru yola çıkar.
Onun bu durumunu duyan diğer ozanımız, kendi plak kaydını yarım bırakır ve derhal Haydarpaşa’ya giderek, bağlamasını kaybeden ozanımızı bulur, sahilde birer bardak çay içerler, bu sırada bağlaması olan ozanımız, diğer ozanımıza bir teklifte bulunur… Oldukça garip ama bir o kadarda anlamlı bir tekliftir bu… Uzun süren bir sohbetin sonunda aralarında anlaşırlar, tren biletini iade ederler, bilet parasını geri alarak, Haydarpaşa’dan ayrılırlar.
Bağlaması olan ozanın teklifi şudur…
Eldeki var olan tek bağlama, bir gün Kadıköy’deki ozanda, bir gün Aksaray’daki ozanda kalacak, plak kayıtları bitene kadar o tek bağlama, iki kıta arasında gidip gelecektir.
Lakin bir sorun vardır…
Ozanlarımızın sürekli vapur bileti parası vermeleri mümkün değildir.
Derhal buna da çözüm bulurlar, sabah vapurunun kaptanından ricacı olurlar, kaptan iki koca ozanı kırmaz, günler boyunca o tek bağlamayı; Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya taşır durur…
Vapur çalışanlarınca o bağlamanın adı “kaçak yolcuya” çıkar.
Her iki ozan sabahları iskeleye gelir, biri bağlamayı verir, diğeri ise karşı iskeleden alır… Haberleşmelerini ise, vapur kaptanı sağlamaktadır…
Her kalkış öncesinde, üç defa düdük çalar vapur kaptanı, o üç düdüğün anlamını sadece kaptan ve ozanlarımız bilmektedir… Velev ki; o üç düdüğün anlamı, “emanetin yolda merak etme” demektir.
Plak kayıtları biter, ozanlarımızın ve kaptanın dostluğu bitmez, birbirlerini sürekli ziyaret ederler, ilk doğan çocuklarına o vapur kaptanın adını verirler…
Kaptanın adı… Vefa’dır
ve
Bunun Adı; DAYANIŞMADIR.
Sevgilerimle…. Babam Ozan Arif Ceylan’a…
Murat Ceylan Murat Ceylan