Herkesle röportaj yapan adam Muammer Elveren oraya da gitti..
Kutadgu Bilig’in yazarı Yusuf Has Hacip’in türbesi oradadır. Kutadgu Bilig’e göre devletin uzun yıllar ayakta kalabilmesi için adil bir düzenin oluşması gerekir.
Adil düzenin için siyasi, ahlaki ve hukuki kurallar olmalıdır.
Efsane gazeteci Muammer Elveren’in haberi şöyle:
Uygur Türkleri’nin ana vatanı Türkistan’ın Kaşgar Kenti’nde Türk Kültür tarihinin ilk ve en büyük siyasetnamesi Kutadgu Bilig’in yazarı Yusuf Has Hacip’in türbesi olduğunu biliyor muydunuz?
Doğu Türkistan’da, Uygur Türk kültürünün önemli kavşaklarından Kaşgar kentinde binlerce yıllık tarihi mekânlar bulunuyor.
Türk Kültür tarihinin ilk ve en büyük ‘siyasetname’si olan ‘Kutadgu Bilig’in yazarı Yusuf Has Hacip’in Mavi Çinilerle kaplı türbesi de Uygur Türkleri’nin Anavatanı Doğu Türkistan’ın tarihi Kaşgar kentinde bulunuyor.
Yusuf Has Hacip’in heykeli ve büyük boy yağlı boya tablosuyla süslü, mavi çinilerle kaplı giriş kapısından geçilen Türbe tipik minareleri ve ihtişamlı görünümüyle Türkistan mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturuyor.
Türbenin ana binasında bulunan büyük sandukada Yusuf Has Hacip’in ismi, doğum ve ölüm tarihleri yer alıyor.
Salondaki sandukanın etrafını saran duvarları değişik dillerde yazılan Kutadgu Bilig’den beyitler süslüyor.
Adeta çağları aşarcasına hala insanlığa öğütler veren ‘Kutadgu Bilig’le Yusuf Has Hacip, Türk edebiyatındaki ilk siyasetnameyi ‘Mesnevi’ tarzında ve ‘Aruz vezni’ ile eski Türkçe olarak kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazmış.
İslamiyet’in Türklerce kabulünden sonraki bilinen ilk yazılı eserdir.
Türkiye Türkçesine ‘Mutluluk veren bilgi’ olarak çevrilir.
Kutadgu Bilig’e göre devletin uzun yıllar ayakta kalabilmesi için adil bir düzenin oluşması gerekir.
Adil düzenin oluşturulması için siyasi, ahlaki ve hukuki kurallar belli hükümlere göre tanzim edilmelidir. Dört sembolik karakter üzerinden işlenen Kutadgu Bilig
“1- Hükümdar, Kanun, Adalet,
2- Mutluluk, Saadet,
3- Akıbet, Hayatın sonu,
4- Akıl, Zekâ” üzerinden anlatılıyor.
Bir ‘siyasetname’ veya bir ‘nasihatname’ olarak nitelendirilebilen ‘Kutadgu Bilig’ aynı zamanda Yusuf Has Hâcib ve içinde yetiştiği çevrenin ilmî ve felsefî birikimi hakkında da çok önemli bilgiler içeriyor.
Muammer Elveren