3. Havalimanın adı Ruslar istedi diye 2 suçsuz Türk askerini astıran Abdülhamid mi, 2 Türk askeri için İngilizlerle savaşı göze alan Mustafa Kemal Atatürk mü

3. Havalimanı

TARİHTEN BİR YAPRAK..!
————————————-

113 yıl önce birkaç Rus savaş gemisi, Karadeniz’de karasularımıza tecavüz ederek Terkos açıklarına demirledi! Ruslar İstanbul’u tehdit ediyor ve Halim’in asılmasını istiyordu. Bu, savaş ilanı sayılırdı.

Osmanlı’nın cevabı, padişahın yolladığı çiçek ile karşılamak oldu Rusları!

Halim Sivaslıydı. Manastır’da askerdi. Askeri karakol önünde nöbet tutarken, tanımadığı sivil biri gelip “Niye selam vermedin?” diye çıkışmıştı. Bu kişi Manastır Rus Konsolosu Rostkovski idi. Osmanlı askerlerine, yabancı konsolosları selamlamak zorunluluğu getirilmişti. Haddini aşan tavırlarıyla bilinen, Türk ahali ve askerlerine kötü davranışlarına defalarca şahit olunmuş biri olan Rus Konsolos hiddetlendi, Halim’e hakaret ederek kamçısıyla vurmaya başladı. Halim de silahına davrandı.

İşte bu olay sonrasında Rus gemileri Sivaslı Halim’in cezalandırılması için İstanbul’a dayandı!

Ruslar çiçeklerle karşılandıktan sonra Manastır’da mahkeme kuruldu. Sadece Halim değil, yanındaki nöbetçi dahi idama mahkûm edildi.

Beklenti, idamların saray tarafından hapse çevrilmesi yönündeydi. Zira Rus Konsolosun haddini aştığı herkes tarafından bilinmekteydi. Ayrıca Osmanlı askeri “üniformalı konsoloslara” selam vermekle yükümlüydü. Oysa o gün konsolos sivildi ve Halim’in onu tanımaması normaldi.

Ama bir gün, beklentilerin aksine, Halim ve Abbas asıldı!

Olayla hiç alakası olmayan, Türk askerler lehinde tanıklık eden ya da bu haksızlığa itiraz eden birçok subay azledildi, hapse atıldı.

O gün 2. Abdülhamit’in, Türk askerlerin idam edilmesi için baskı yapmak amacıyla karasularımızı işgal eden Rus savaş gemisini çiçekle karşılattığı bölgenin kıyısında, bugün 3. havaalanı yapılıyor.

Ve bugünlerde bu havaalanına “Abdülhamit Han” ismi verileceği iddia ediliyor!

Bakalım, 1933’te, Kanapiçe Koyu’nda, görevi gereği bir İngiliz subayı vurup diğerini yaralayan Balıkesirli er Musa için İngiltere ile savaşı göze alan Atatürk’ün ismi yerine, Ruslar istedi diye Sivaslı Halim ve Abbas’ı asan Abdülhamit Han’ın ismi mi verilecek yeni hava alanına…

(@TrakyaBalkan’dan alıntı)

Kaynak kişi: Mehmet Ali Yula

3. Havalimanı