“Amazon’un geçişi bitti (Yaklaşık 7 bin kilometre) ve Brezilya’da Belem’e indim” Amazon’dan bir Türk geçti.. Asım Güneş yazdı

Dün öğlen itibarıyla dünyanın en uzun ya da ikinci uzun nehri (En uzun Nil mi, Amazon mu karar verememişler bir türlü  🙂 ) Amazon’un geçişi bitti (Yaklaşık 7 bin kilometre) ve Brezilya’da Belem’e indim. Benim geçtiğim kısım 4.000-4.500 km kadar. Tam olarak ben de bilmiyorum. Detaylı yazacağım zaman bakarım.
Şimdi kabaca bilgi vermem gerekirse, Peru, Yurimaguas’tan başlayan yolculuk, Brezilya Belem’de, Amazonların Atlantik okyanusuna karıştığı yerde sona erdi.
Bütün yolu “Slow boat” diye anılan kargo gemileriyle geçtim.
Yurimaguas-Iquitos arası 2 gün sürdü. Ücreti 100 sol.
Iquitos-Santa Rosa (Tabatinga) 1.5 gün. Ücret 60 sol.
Tabatinga-Manaus 3 gün. 200 Reais.
Manaus-Belem 5 gün (ama bir gece Santarem’de kaldık. Yani normalde 4 gün) 200 Reais.
Ne etti toplam. Ula matematik sınıfı öğrencisi olmama rağmen sayılarla ilişkim hep korkunç oldu. Toplamda 10,5-11 gün ve 180 dolar gibi birşey tuttu. Tabi İquitos ve Leticia’da konaklamalarımı saymıyorum.
En eğlenceli (iyi ve kötü anlamda) kısmı, Peru’daki bölümleriydi.
En iyi gemi Tabatinga’dan Manaus’a geçtiğim gemiydi. İsmini şimdi hatırlamıyorum.
En kötüsü de sonuncusuy du sanırım. Anna Karoline VII.
Yani Karoline ismini çok severim ve benim için önemi başkadır (Sebebini bilen biliyor, bilmeyene açıklamayacağım  🙂 ) ama buna kıl oldum resmen. En önemli sebebide, diğer gemilerde olan 3 öğün yemeğin bunda olmamasıydı  🙂
Neyse işte iyisiyle, kötüsüyle bitti. Daha sonra detaylı olarak yazacağım. Şimdi sadece dinlenip, Rio De Janerio’ya olan 3.200 km cık yolu nasıl geçeceğimi bulmam lazım. Otostop düşünüyordum ama bunun için acaip yorgun hissediyorum. Sanırım paraya kıyıp otobüse bineceğim ki o bile 50 saat sürüyormuş.
Arkadaş bu Brezilya’da dev gibi ülke anasını satayım.
İşte ben de haberler böyle. Umarım oralar da da herşey yolundadır diyeceğim ama pek ihtimal dahili değil tabi bu.
Neyse havalar nasıl olursa olsun sizin havanız iyi olsun diyerek kapatayım. Bir iki de fotoğraf ekleleyim altına havanızı değiştirmek için.

Not= Özellikle bisikletle gezmeyi sevenler için söyleyeyim. Bütün bu geçişi bisikletle, motorsikletle, otomobille hatta karavanla bile yapabilirsiniz. Sonuçta kargo gemileri. Herşeyi taşıyorlar. Tabi kargo ücreti ona göre olur  🙂

Not2= Bu arada Bilal Fartlan diye birini tanıyam var mı? (Soyadından emin değilim) Sağ olsun hesabıma 190 tl göndermiş. Muhtemelen yanlışlıkla ama değilse de şimdiden teşekkür ederim. Sokak bebişleri ve kendim adına. Bir kısmı bebişlere, bir kısmı yola gidecek. Tabi böyle yanlışlıkların daha bol sıfırlarla tekrarlanmasını dilerim  :)))
22 Mart 2018 Belem
Saat = 07.24

Asım Güneş