Ahmet Kaya Mali Şube’ye girerken.. Fotoğraf: Orhan Can

Ahmet Kaya Mali Şube’ye girerken.. Fotoğraf: Orhan Can

90’lı yılların başı..

Ahmet Kaya ifade vermek için Mali Şube’de beklerken.. Fotoğraf: Orhan Can

1957 yılında doğan Ahmet Kaya, kalabalık bir ailenin 5. çocuğuydu. Babası tekstil fabrikasında işçi olarak çalışıyordu. Müziğe olan yeteneği henüz 6 yaşındayken, babasının aldığı bağlamayla keşfedilmişti.

Müziği öylesine ilgili duyuyordu ki, okurken bir yanda da kasetçide çalışıyordu. 15 yaşındayken maddi sıkıntılar dolayısıyla aile Malatya’dan İstanbul’a taşınmışlardır. Geçim derdi yüzünden 15 yaşında okulu bırakıp iş hayatına atılmıştır Ahmet Kaya. İşportacılık, esnaf çıraklığı gibi işler yaptı.

16 yaşına girdiğinde siyasi afiş basmaktan ötürü hapse girdi. Hapisten çıktığında Halk Birimleri Derneği’ne katıldı. 21 yaşında geldiğinde Çanakkale’de askerlik görevini yapmaya gitti. Askerde müzik grubunda yer aldı. Askerden döndüğünde, Emine Kaya ile dünyaevine girdi. 1982’de kızı Çiğdem doğdu.

Ahmet Kaya, askerden döndüğünde iş bulamadı, geçim sıkıntısı yüzünden eşi Emine Kaya, kendisinden boşandı. Öylesine işsiz kalmıştı ki hapse girerek orada geçinme uğraştı.
İlk albüm sansürlendi
Uzun uğraşlar ve fedakarlıklar sonucu “Ağlama Bebeğim” isimli ilk albümünü çıkarttı. Çıkarttığında toplatıldı; ancak daha sonra sansürü kaldırıldı. 1985 yılına gelindiğinde Değişim Stüdyosu ile anlaştı ve albümlerini orada yayınladı.
Bu albümde aranjör Oğuz Abadan’la çalıştı ve hemen hemen tüm besteleri kendisi yaptı. Aynı yıl An Gelir albümünü yayınladı. 1987 yılında kızı Melis doğdu.

YUSUF HAYALOĞLU İLE
Ahmet Kaya, Gülten Hayaloğlu ile evlendikten sonra kardeşi Yusuf Hayaloğlu ve şiirleriyle tanışır. Sözlerinin çoğunluğunun Yusuf Hayaloğlu’na ait olduğu Yorgun Demokrat adlı albümü 1987 yılında yayımlanır. 1988 yılında sadece iki şarkının söz yazarlığını Hayaloğlu’nun yaptığı ve diğer sözlerin tanınmış şairlerin şiirlerinden oluşan Başkaldırıyorum albümü çıkar.
Ardından 1989 yılında sadece bağlama ve vokalin ile oluşturduğu konserlerinden bir derleme olan Resitaller-1 yayımlanır. Aynı yıl Osman İşmen’in düzenlemesiyle, sözlerinin büyük çoğunluğunu Hayaloğlu’nun yazdığı İyimser Bir Gül albümü çıkar. 1990 yılında Resitaller-1’in devamı niteliğinde olan Resitaller-2 albümü yayımlanır. Aynı yılın Ekim ayında çeşitli şairlerin şiirlerinden oluşan Sevgi Duvarı isimli albümünü çıkartır.
Şarkılarım Dağlara albümü basılan 2.800.000 bandrolle rekor kırmıştır. Bu albümde yer alan Özgür Çağrı isimli şarkıda geçen Abin bir gün dağdan döner, sarılırsın yavrucağım gibi sözler nedeniyle albümü toplatılır, Ahmet Kaya’nın konser vermesi yasaklanır.

Ahmet Kaya 1990 yılında Tatar Ramazan ve 1992 yılında Tatar Ramazan Sürgünde filmlerinin müziklerini yaptı. 1994 yılında prodüksiyonunu Gülten Kaya ve Yusuf Hayaloğlu’nun yaptığı, Kanal D’de yayınlanan Ahmet Abi’nin Vapuru programını yaptı. Bu program sadece 13 hafta sürdü. Bu programa Nihat Akgün’ün katılması ve JET-PA’nın sponsorluğunu yapması büyük eleştiriler aldı.

HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR
10 Şubat 1999’da Magazin Gazetecileri Derneği’nin Princess Otel kongre salonunda düzenlenen ödül töreninde yılın en iyi sanatçısı ödülünü aldı ve ödül konuşmasında: “Ben bu ödül için İnsan Hakları Derneği’ne, Cumartesi Anneleri’ne, tüm basın emekçileri ve tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. Bir de bir açıklamam var: Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum.” dedi. Bunun sözleri üzerine davetlilerin bir kısmı tepki gösterip, küfür etmeye ve kendisine çeşitli eşyalar fırlatmaya başladılar. Kaya, MGD görevlileri tarafından kongre salonundan yaşanan arbede sırasında dışarıya çıkartıldı.

 

Ahmet Kaya – Mali Şube