Bunlar da Amsterdam’ın öküzleri..
Kanala düşürülen yüzlerce bisiklet böyle toplanıyor..
Amsterdam, Hollanda’nın başkentidir. Ancak Hollanda, hükümetin ve meclisin bulunduğu Lahey’den yönetilir. Kent, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır.
Belçika ve Almanya ile sınır komşusu olan Hollanda, Kuzey denizinin hemen kıyısında yer alıyor. Değirmenleri, şehirleri baştan başa geçen kanalları, bisikletleri, laleleri, çeşit çeşit peynirleri ve tahta ayakkabılarıyla tanınan Hollanda, aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi. Doğal ve tarihi güzellikleri ile her yıl milyonlarca turisti kendisine çeken ülke, misafirlerini dört mevsim seyrine doyulmaz güzellikleriyle karşılıyor. Bahar aylarında göz alıcı renkleriyle lale bahçeleri, yaz mevsimde nefes kesen kumsalları, sonbaharda tabiat parkları ve kar altında peri masallarını andıran görüntüleriyle şehir siluetleri Hollanda’yı yılın her mevsimi tercih edilen turizm destinasyonlarından biri haline getiriyor. Birçok aktivite ile keyifli bir tatil imkanı sunan Hollanda da bisiklet gezileri, şehir ve doğa yürüyüşleri, plajlar, kanal turları, ünlü sanat eserlerinin sergilendiği müze ziyaretleri, alışveriş, yerel tatlar sunan kafe ve restoranlar, ziyaretçiler tarafından özellikle tercih ediliyor. Kanallarıyla ünlü başkent Amsterdam’da Van Gogh Müzesi, Kraliyet Sarayı, Amsterdam Çiçek Pazarı ve Dam Meydanı gezi programına mutlaka eklenmesi gereken yerler arasında sayılıyor. Bir liman kenti olan Rotterdam, lezzetli peynirleri ve tarihi binaları ile ünlü Almaar’ın yanı sıra Eindhoven ve Den Haag da Hollanda’nın ziyaretçi akınına uğrayan diğer önemli şehirleri arasında yer alıyor.
Bir milyondan fazla nüfusu olan şehir, Hollanda’nın finans, kültür, sanat, turizm merkezidir. “Kuzeyin Venedik’i” olarak da adlandırılan Amsterdam bu yakıştırmayı şehirde yer alan 1500’den fazla köprüye ve şehrin mimarisine borçludur. Kanalları, bisikletleri, parkları ile farklı bir atmosfere sahip olan bu Avrupa kenti özellikle son zamanlarda popüler bir turizm merkezi olmuştur.
Birçok Avrupa ülkesine yakın olması ve fiyatların nispeten daha uygun olması nedeniyle tercih edildiği düşünülen Amsterdam her yıl yaklaşık olarak 4 milyon turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Amsterdam Tarihi: Amsterdam tarihi küçük bir balıkçı kenti olan bir şehrin popüler bir Avrupa kentine dönüşümünü anlatan bir hikayedir. Amsterdam tarihi 13. yüzyılda bu bölgeye gelen maceraperestlerin şehri inşa etmeleri ile başlar. Bot inşası ve bira yapımının yaygınlaşması ile Amsterdam’a gelen kişi sayısı artmıştır. 14. yüzyılda ekonomik gelişim devam etmiştir. Bu dönemde balıkçılık da önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir.
Amsterdam tarihinin renklendiği ve şehrin hızla geliştiği dönem ise 15. yüzyıla denk gelir. İspanyolların Antwerp’i alması ile birçok zengin Yahudi Amsterdam’a kaçmıştır. Bu kişilerin getirdikleri ekonomik canlılık ile başka ülkelere ticaret seferleri yapılmaya başlanmıştır. Bu hareketliliğin devamı olarak dünyanın ilk çok uluslu şirketi olan Doğu Hindistan Şirketi kurulmuştur ve böylece Amsterdam altın çağını yaşamaya başlamıştır. Bu dönemde şehirdeki kanal ve köprülerin çoğu inşa edilmiştir.
17. yüzyılda ülkede ekonomik durgunluk yaşanmaya başlanmıştır. Ayrıca Fransız ve İngiliz saldırıları da şehri etkilemiştir. Fakat 1876 yılında Kuzey Deniz Kanalı’nın inşası ile Amsterdam’ın diğer ülkeler ile deniz bağlantısı sağlanmıştır. Limanlar ve deniz ticareti önem kazanmıştır. Bu dönemde önem kazanan bir diğer ticaret kolu da Afrika ile elmas ticaretidir.
Bu yeni gelir kaynakları ile Amsterdam tarihinde mimari, sanat ve kültürün önem kazandığı ve bu alanlara ait eserlerin yapılmaya başlandığı yeni bir döneme girilmiştir. Bu dönemde yapılan mimari eserler arasında Amsterdam Merkez İstasyonu, konser salonu, tiyatro Carre ve Hotel America bulunmaktadır.
20. yüzyılın başında şehir mimarisi yenilenerek daha güzel hale getirilmiş ve şehir genişletilmiştir. I. Dünya Savaşı Amsterdam ve Hollanda’yı en çok gıda yetersizliği hususunda etkilemiştir. 1930’larda işsizlik nedeniyle isyanlar çıkmaya başlamıştır. II. Dünya Savaşı ise I. Dünya Savaşı kadar az etkilemedi şehri. Ekonomik, mimari, kültürel, sağlık ve daha birçok açıdan Amsterdam tarihi etkilenmiştir. Bu dönemde Yahudilerin hayatlarını kaybetmesi nedeniyle şehrin nüfusu %10 oranında düşmüştür.
2. Dünya Savaşı’ndan sonra şehir göç almaya başladı ve nüfus içerisinde Türk, Surinam ve Faslı çoğunluklar oluşmaya başlamıştır. Günümüzde ülkenin turizm, kültür, sanat, ekonomi merkezi olan Amsterdam nüfusu 180 farklı ülkeden topluluklar tarafından oluşturulmaktadır.
Şehirler: Amsterdam, Rotterdam