Boyları iki metreyi bulan foklar Atlas Okyanusu’nun ve Pasifik’in kuzey kıyılarında yaşarlar. Marmara ve Akdeniz”de de vardır. Uzun süre denizde kalabilirler ama nefes almak dinlenmek ve uyumak için su yüzüne çıkarlar. Her yıl ilkbaharda belirli adalar da toplanır, yavrularlar. Eskimo’lar fokların etinden, yağından, derisinden yararlanır. Foklar arka pençelerini yüzgeç olarak kullanır. Büyük foklar köpek gibi ulur. Yüzgeç ayaklı etcil memeliler, 90 kilogramdan 40 tona kadar değişen çeşitleri vardır. Gri fok iki metre, deniz fili altı metre uzunluktadır. 25-30 yıl kadar yaşarlar. On sekiz türü bilinmektedir.
Beyaz Fok
Kürkü çok değerli olan ve kuzey kutbuna yakın yerlerde yaşayan fok türü fokların en değerlisidir. Kuzey Alaska foku veya deniz ayısı da denir. Erkekleri dişilerinden daha büyüktür.
Deniz fili
Deniz fili fokların en iri cinsidir. İsmini hem iriliğinden, hem de uzun burnundan almıştır. Bunların erkekleri 5-6 metre uzunluğunda 2-2,5 ton ağırlığında olurlar.Deniz fili hızlı yüzer.
Mors veya deniz aygırı (Odobenus rosmarus), Kuzey Kutbu denizlerinde yaşayan yarı sucul bir memeli türü.
Mors (hayvan) Mors veya deniz aygırı (Odobenus rosmarus), Kuzey Kutbu denizlerinde yaşayan yarı sucul bir memeli türü. Deniz filleri ile karıştırılmaması gereken morsların iki alt türü bulunur: Atlantik morsu, Odobenus rosmarus rosmarus.