Bir çılgın Türk daha.. Manş Denizi’ni ve Kuzey İrlanda – İskoçya arasındaki en soğuk yüzme rotasını geçen dünyadaki en yaşlı erkek ünvanını da elde etti

En soğuk yüzme rotasını geçen delikanlı

Yüzücülerin Everest Tepesi olarak adlandırılan İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi’ni yüzerek geçen en yaşlı Türk Kamil Alsaran, Kuzey İrlanda ile İskoçya arasındaki en soğuk yüzme rotasını geçen dünyadaki en yaşlı erkek ünvanını da elde etti.

Dünyanın en zor geçit ve kanallarını yüzerek geçen 58 yaşındaki Alsaran, Atlas Okyanusu’nun şiddetli gel-git dalgaları ve zehirli aslan yelesi denizanalarına rağmen 13 saat 55 dakika attığı kulaçları KOAH hastalığından ölen babasına adadı.

Dünyanın farklı denizlerinde birbirinden zor yüzme geçişlerine katılan Kamil Alsaran, en zor 7 rotadan biri olarak gösterilen Kuzey İrlanda-İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı’nı yüzdü. 2018 yılında katıldığı Kuzey Kanalı geçişini bitirmeye çok yakınken yetkililer tarafından çıkmaya zorlanan Alsaran, bu yıl ki geçişe iyi hazırlandı. Alsaran, 12 derecelik su sıcaklığı ile dünyanın en soğuk yüzme rotası Kuzey Kanalı’na gitmeden önce Marmara Denizi’nde kulaç attı. Atlas Okyanusu’nda 35 km’lik zorlu parkurda yüzmesi gereken Alsaran, kısa süre içinde antrenmanlarını tamamladı ve 13 Temmuz’da ailesiyle Kuzey İrlanda’nın Donaghadee kentine gitti. Takım halinde kanalı geçmek için gelen Türklerle Donaghadee’den suya giren Alsaran’ı bekleyen en büyük zorluk soğuk oldu.

Okyanustaki tehlike: Zehirli Denizanası

Zehirli Deniz anası

12 derecede ki Atlas Okyanusu’na 07’dea giren Alsaran, diğer tehlike aslan yelesi denizanasından korunmak için vücuduna karışım sürmek zorunda kaldı. Kanalı geçmek isteyen iki yüzücünün ölüm tehlikesiyle yoğun bakıma kaldırılmasına neden olan denizanası kadar şiddetli gel-git olayından da etkilenen Alsaran, 13 saat 55 dakika kulaç atarak İskoçya kıyısındaki PortPatrik deniz fenerinden karaya çıktı. Alsaran, “Başlarda denizanası azdı ama 3’üncü saatten sonra sürüler halinde üstüme geldiler. Bende başladım sağa sola kulaç atmaya. Direk bir denizanası teması yaşamasam da kopuk püskülleri canımı çok acıttı. 5. Saatten sonra sol omzum ağrımaya başlayınca ‘Ne işim var buralarda’ demeye başladım. Başaracağıma inanarak tempomu arttırdım. Ortayı geçtik mi, saat kaç gibi sorular sormuyor, beslenmelerde bir arkaya bir önüme baktığımda pozisyonumu tahmin edebiliyordum. 7 saat civarında yarıyı geçtim. Doğacak torunumu düşünerek mutlu oldum. Yunusların etrafımda yüzmesi beni heyecanlandırdı. Bitime yakın güneş batıyordu. O sırada büyük bir denizanasının püsküllerini sol kolumda hissettim. Çok acı verdi ama yüzmeye devam ettim. Kolumdaki denizanası zehri acı verse de Gel-Git etkisiyle 8 km uzayarak 43 km’ye çıkan parkuru bitirmek beni çok mutlu etti.” dedi.

Kulaçlarım babam içindi

Yüzücülerin Everest Tepesi olarak adlandırılan İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi

Kulaçlarını geçen yıl KOAH hastalığından ölen babası Rasim Alsaran ve KOAH Hastaları Derneği’ne adadığını söyleyen Alsaran, “Yüzerken aklıma hep babam geldi ve hep rahmet gönderdim. En zorlandığım zamanlarda babam için kulaç attığımı hatırladım. Karada hiç tanımadığım insanlar beni tebrik ettikçe ülkem adına gurur duydum. Yarım kalan işi tamamlamış, Kuzey Kanalını geçen 67. kişi, hatta dünyanın en yaşlı erkek yüzücüsü ve ilk Türk, ilk müslüman oldum.” diye konuştu. Manş Denizi’ni geçen en yaşlı Türk ünvanını koruyan Alsaran, Cebelitarık Boğazı, ABD-Catalina Boğazı ve Kuzey Kanalı geçişiyle 7 etaplık en zor rotanın 4’ünü tamamladı. Alsaran, “ Yüzme arkadaşım Vural Tandoğan ile Üç’lü Taç’ı elde eden ilk Türkler olmuştuk. Japonya Tsugaru Boğazı, Yeni Zelanda Cook Boğazı ve Hawai Molakai’yi de yüzeceğim.” dedi.

Alsaran, Kuzey Kanalı’nı tek başına geçerken liderliğini yaptığı Çılgın Türkler adlı takım da geçen ilk Türk takımı oldu. Emre Deliveli, Raha Akhavan, Yasemin Bagana ve Deniz Kayadelen’den oluşan açık deniz yüzme takımı 1’er saat yüzerek 12 saat 14 dakikada kanalı geçmeyi başardı.

Kaynak: Milliyet Gazetesi

Kaynak: denizkartali.com

Kaynak sayfa:  https://denizkartali.com/en-soguk-yuzme-rotasini-gecen-delikanli.html

Manş Denizini yüzerek geçen Türk
Manş Denizini yüzerek geçen Türk
Manş Denizini yüzerek geçen Türk
Manş Denizini yüzerek geçen Türk