Nereden Sevdim Bu Zalim Kadını.. 39 yaşında ölen Türk Tiyatrosu’nun efsane ismi Afife Jale için bestelenen bu şarkının hüzün dolu hikayesi

Güzelliğine şarkılar bestelenecek kadar alımlı, hedefine ulaşmak için polise ve kanuna kafa tutacak kadar pervasız bir kadındı Afife Jale..

Güzelliğine şarkılar bestelenecek kadar alımlı, hedefine ulaşmak için polise ve kanuna kafa tutacak kadar pervasız, hayal dünyasında yaşamaya razı olacak kadar kalender bir kadındı Afife Jale… Türk tiyatrosunun öncü ismi, kısa hayatına öylesine yoğun/çeşitli olaylar sığdırdı ki; Türk tipi Rüzgâr Gibi Geçti filmine senaryo olabilirdi.

Babasıyla seyrettiği bir tiyatro oyununda bulduğu yalancı cennet, hayatının ikonu oluverdi. Muhsin Ertuğrul ile tanışınca hayalleri gerçeğe döndü. 1919’da sahnelenen – Hüseyin Suat’ın –  Yamalar adlı oyunda başrolü oynadı. Jale takma adını kullanıyordu; henüz 16 yaşındaydı. Kadıköy’deki Apollon Tiyatrosu’nda sahneye çıkan ilk Müslüman kadın sanatçıydı. Ama denetim yapan polis memurlardan kaç(a)madı.

1923 yılına kadar çok zorluk çekti; ailesinden/akrabalarından yardım istemedi. İstanbul’un zengin/köklü bir ailesinden geliyordu. Babasının dediğini yapmadığından, burnunun dikine gittiğinden bağları kopuktu. Bu süre içinde gezici tiyatrolarda küçük roller üstlendi; karın tokluğuna gelen teklifleri kabul etti. 20 yaşına karşın hasta vücudu ve sinirli ruh hali vardı. Uyuşturucuyla tanışması da zor günlerin eseriydi. Eroin, esrar, morfin ve uyuşturucu hapın her türlüsünü kullanıyordu.

Atatürk’ün kurduğu yeni yönetim; tiyatroda Türk kadınının aktif görev almasının kapısı açtı. Çeşitli tiyatrolarda çalıştı, Anadolu turnelerine iştirak etti; sevdiği işi gönlünce yaptı. Ama tek dostu onu her geçen gün pençesine alıyordu. Eczanelerden sağladığı morfinle gününü geçiştiriyordu. Çevresinin iddiasına göre; Kadıköy’de Suriyeli bir Arap eczacıyla ilişkisi vardı; morfin ihtiyacını buradan karşılıyordu.

Fuat Edip Baksı’ya ait şarkı sözündeki gibi ‘Bir bahar akşamı’ ünlü besteci Selahattin Pınar ile tanıştı. Çölde vaha arayan ikili; beraberliklerinde aşkı bulduklarına inandı. Evliliklerinin ilk yıllarında tahammül ve sabır varsa da, sonraki seneler zehirli çiçeğe dönüştü. Afife Jale; güzeldi, zarifti, ama kaprisli ve çekilmezdi. Hemen küsüyordu, sinirleniyordu; Pınar’ın yaşama sevincini yaralıyordu. Ünlü bestekâr; eşinin uyuşturucu müptelası olduğunu öğrenmekte gecikmedi. Evlilikleri altı yıl sürebildi. Ayrılık hem eşinden, hem de dünyada her şeyden çok sevdiği tiyatrodandı. Dostları; ünlü sahne kadınını Bakırköy Akıl ve Ruh Hastalıkları Hastanesi’ne yatırdı. Tedavi beklenilen iyileşmeyi sağlamadı. Afife Jale, 24 Temmuz 1941’de henüz 39 yaşındayken dünyamıza veda etti. Cenazesi 4 kişinin katıldığı çok sade merasimle Bakırköy Mezarlığı’na defnedildi.

Geride soluk birkaç fotoğraf ve eşi Selahattin Pınar’ın ünlü bestesi ‘Nereden Sevdim Bu Zalim Kadını’ kürdîlihicazkâr şarkı kaldı.

Ali Hikmet İnce

Kaynak sayfa: 

http://www.alihikmetince.com/haber/nereden-sevdim-bu-zalim-kadini-153?fbclid=IwAR1CQhadc2RDGOI8pfUTxlq_uupLX0ZtkSYyhoSPVoJy8kvNSa1IOVqp__U