Hürriyet’in Almanya’ya gelişi…
60’lı yıllarda işçi göçüyle birlikte Münih, Almanya’nın Türkiye’ye açılan kapısıdır… Hürriyet Haber Ajansı de daha önce bu kentte bulunmuş olan gazeteci Ahmet Uran Baran’ı büro açmakla görevlendirir. Ancak büro bir süre sonra kapanır. Bunun üzerine 1966 yılında Hürriyet’in Almanya muhabirliğine Garbis Keşişoğlu kadrolu olarak tayin edilir.
THY her gün İstanbul-Münih seferleriyle Türkiye’den basılı gazete getirme işini, rahmetli gazeteci Kazım Kip başlatır. Onun sayesinde Türk gazeteleri, ilk olarak Münih istasyonu civarında elden satılmaya başlanır. Rahmi Kalaycıoğlu da gazetenin Köln civarında dağıtılması için öncülük yapar.
Dönemin Tercüman Gazetesi’nin sahibi rahmetli Kemal Ilıcak da ileri görüşlü bir patrondur. Münih istasyonu yanındaki Goethe Strasse’de ilk Tercüman bürosunu kurdurur. Tercüman gazetesi de her gün Türkiye’den uçakla getirilip satılır.
O dönemler Hürriyet’in sahibi rahmetli Erol Simavi, sık sık Münih’e gelip, Bayerischer Hof Oteli’nde kalır. Genel Yayın Müdürü Necati Zincirkıran da Hürriyet’in Almanya’da basılmasını çok arzular. Münih’te basılması, İstanbul’dan basılı olarak gelip satılmasından daha uygun görülür. Erol Simavi’nin oluru alındıktan sonra harekete geçilir… Münih’te ‘Münchener Buchgewerbehaus’ matbaası ile anlaşılır. 16 Nisan 1969 Almanya’da ilk Türk gazetesinin baskı günü olarak tespit edilir, Bu tarihi gazete, ertesi gün yani 17 Nisan 1969 Perşembe piyasaya çıkar. Bunun için Münih’te kambiyo’dan izin alarak, sermayesi Türkiye’den transfer edilen ‘Hürriyet Europa Zeitungs GmbH’ adıyla bir şirket kurulur.
– Halit Çelikbudak
Beyaz Yerler Siyah Olacak / Türk Basınının Avrupa Macerası
Doğan Kitap 2014