Atılgan Yıldız Gemisi.. Hatırlayanlar el kaldırsın

Atılgan Yıldız Gemisi.. Hatırlayanlar el kaldırsın. Yıldız tarihi 2319. Işınla bizi

Kaptan James T. Kirk,

Mr Spock,  “Işınla bizi Scotty”i kim unutabilir ki…

Atılgan Yıldız Gemisi

İngilizce: USS Enterprise, Uzay Yolu hayalî evrenindeki birkaç yıldız gemisine verilmiş isim.

Bu gemilerden bazıları Gene Roddenberry tarafından yaratılan bu hayalî evrende geçen hikâyelerin odak noktasıdır.

Genellikle Yıldız filosunun sancak gemileridir. Bu gemilerin çoğunluğu NCC-1701 kayıt numarası ile anılırlar. Aynı addaki yeni gemileri ayırt etmek için sonuna bir harf eklenir (NCC 1701-E gibi)

Orijinal Seri sırasında, Atılgan isminin önünde bulunan USS önadının İngilizce “United Star Ship”e (Birleşik Yıldız Gemisi) denk geldiği açıklanmıştı.

Bu önad, Amerika Birleşik Devletleri Donanması’nda kullanılan gemi önedı da “USS”e öykünerek, Amerikalıların donanmalarındaki USS Enterprise serisi gemilere olan hayranlıklarını istismar etmek için konmuştur.

Ancak Uzay Yolu hikayesi içinde Yıldız Filosu ile Amerikan donanmması arasında bir bağlantı yoktur. (Bkz: Uçak gemisi Enterprise (CV-6) ve Midway savaşı)

Atılgan’ı ve diğer aynı isimdeki gemileri onurlandırmak için NASA ilk uzay mekiğinin adını Enterprise (Atılgan) olarak değiştirdi (aynı zamanda Uzay Yolu hayranlarının mektup kampanyası ve baskısı yüzünden).

Bu iltimasın karşılığı olarak Uzay Yolu: Atılgan dizisindeki ikinci Dünya yıldız gemisinin adı 2003’te yok olan Uzay Mekiği’ne ithafen Columbia’dır.

Atılgan Yıldız Gemisi