Zimbabveli diktatör Robert Mugabe’nin tek doğru lafını kadınlar için söylediğini biliyor musunuz? İşte o ünlü sözü

Robert Mugabe ve karısı
“Tanrının kendilerine verdiği tırnakları beğenmeyip,
takma tırnak edindiler.
Tanrının verdiği göğüsleri beğenmeyip
silikon taktırdılar.
Tanrının anatomik yapılarına göre verdiği popoyu beğenmeyip,
cerrahi müdahalelerle kendilerine
yeni popolar yaptılar.
Tanrının verdiği boyla yetinmedikleri için topuklu
ayakkabılarla gezdiler.
Tanrının verdiği göz rengini beğenmeyenler,
lens takıp kendi seçtikleri renkle dünyaya baktılar.
Diyeceğim o ki Tanrı bile kadınları memnun edememişken, 
biz kim oluyoruz da onları memnun edebileceğimizi düşünüyoruz.”
Robert Mugabe

 

Robert Mugabe ve genç karısı

Robert Gabriel Mugabe, Zimbabveli diktatör – siyasetçi.

Mugabe, Afrika ülkesi Zimbabve’de 1987 ile 2017 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulundu.
Mugabe makamdaki son yıllarında dünyada görevdeki en yaşlı devlet başkanı olarak görev yaptı.

Zimbabveli Robert Mugabe…
Robert Mugabe kimdir?

Robert Gabriel Mugabe 21 Şubat 1924 yılında Zimbabve’de doğdu. Mugabe, Afrika ülkesi Zimbabve’de 1987 yılından bu yana devlet başkanlığı makamında bulunuyor.

Ülkesinin 1980 yılında bağımsızlığını kazanması sonrasında gerçekleştirilen genel seçimlerde partisi Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği (Zimbabwe African National Union – ZANU) ile mümkün olan 100 sandalyenin 57’sini elde ederek zaferle çıkan Mugabe, bu sayede bağımsız ülkenin ilk başbakanı olarak bu makama geldi. Hükumet başkanlığı döneminde birçok alanda ülkesine atılım yapmasını sağlayan Mugabe, siyahi Afrikalılar ile beyaz Avrupalıların birlikte ülkeyi inşa etmesi gerektiğini ifade etmiş ve geçmişi geçmişte bırakma deyimi ile yeni bir sayfa açılmasını hedefleyen politikalar izledi.

Bu süreçte siyahilerin yaşam standartlarını geliştirmeye çalışan Mugabe, aynı süreçte sağlık, eğitim, tarım alanlarında da uyguladığı politikalar ile Zimbabve’ye önemli bir ivme kazandırmıştır. İktidarı döneminde yetersiz beslenen çocukların oranı %22’den(1980) %12’ye (1990) düştü, ortalama yaşam süresi 1990’da 1980’e göre gözle görülür artış sağlandı ve çocuk ölüm oranlarında da veriler bin doğumda 86’dan 49’a kadar düşürüldü. Ekonomik alanda da Zimbabve 1980’den 1989 yılına kadar yıllık olarak %4,47 düzeyinde büyüme gösterdi.

1982 yılına kadar  Joshua Nkomo ve partisi Zimbabve Afrika Halkları Birliği’ylesürdürdüğü hükumet ortaklığına Nkomo ve partisi ZAPU’yu kendisini devirmekle suçlayarak son verdi. Nkomo’yu hükumet dışında bırakan Mugabe, ZAPU mensuplarına karşı da sert bir tutum içerisine girdi. Bu olaylardan sonra ülke içerisinde yaşanan çatışmalarda çoğunluğu Nkomo’nun etnik kökeni olan Ndebeleler olmak üzere binlerce kişi hayatını kaybetti.

1985 yılında düşman olarak görülen Nkomo ve partisi ZAPU ile anlaşma yapılarak yeniden barışın önü açıldı ve  Nkomo da başbakan yardımcısı olarak hükumete dahil edildi. 1987 yılında dönemin devlet başkanı Canaan Banana‘dan görevi devralarak ülkenin ikinci devlet başkanı olarak makama çıkan Mugabe, başbakanlık makamını da ortadan kaldırdı

Mugabe iktidara geldikten sonra gerçekleştirilen 1990, 1996, 2002, 2008 ve 2013 seçimlerinden de başarılı bir şekilde çıkarak görevine devam etti.

Dünya çapında birçok eleştiriye tabi tutulan Mugabe dönemi yolsuzluk, siyasi muhalefeti bastırmak, toprak reformunu kötü idare etmek, ekonomiyi kötü yönetmek ve insan haklarını ihlal etmekle suçlandı.. Zimbabve, 2007 yılı itibarıyla dünyanın en yüksek enflasyon oranına sahip ülkesi konumunda bulunuyor.

Mugabe 2015 yılında Konfüçyüs Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Devlet başkanlığı döneminde uyguladığı baskıcı politikalar nedeniyle birçok kez uluslararası alanda eleştirilere maruz kalan Mugabe, Avrupa Birliği’nin kendisine 2008 yılından itibaren AB ülkelerini ziyaret etmesini yasaklaması ile Zimbabve devlet başkanı olarak sadece AB dışında olan ve geçiş için İtalya’nın izin verdiği Vatikan’a gidebildi.

Mugabe 2015 yılında Afrika Birliği’nde başkan olarak seçilmiş ve bu görevi Ocak 2016’ya kadar sürdürdü. Avrupa Birliği bu süreçte kendisine Afrika Birliği Başkanıolarak AB ülkelerine geçici olarak giriş izni vereceğini açıklamıştır.

Mugabe, 1970’li yıllarda lideri olduğu Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği’yle, çoğunluğu beyaz olan Rodezya hükumetine karşı sürdürdüğü gerilla savaşı sonucunda ün kazandı. Mugabe dünyanın yaşlı devlet başkanı konumunda.